Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politickým stranám hrozí reforma. Podľa SaS to potrebujú len strany, ktorým tečie do topánok
Zdielať na

Politickým stranám hrozí reforma. Podľa SaS to potrebujú len strany, ktorým tečie do topánok

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novela zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorú do Národnej rady predložila Slovenská národná strana nie je podľa Andreja Danka namierená proti niekomu, ale za niečo. Podľa Danka je dôležité, aby voľby boli demokratické a strany mali rovnaké podmienky a pravidlá.

"Zákon o politických stranách si vyžaduje zmeny. Žili sme v dobe, keď sme mali jedinú politickú stranu. Nikto si nevedel predstaviť, že budú strany bez sídla ako schránkové firmy. Alebo, že nebudú prijímať členov, alebo že budú mať na kandidátke bratov a priateľky, alebo, že ľudia nebudú vedieť, kam tečú financie a kto strany financuje," poznamenal počas tlačovej besedy v pondelok líder SNS a predseda NR SR Danko. Dôležité totiž podľa neho je, aby predseda strany nebol zabetónovaný, aby bol dodržaný systém zadnej kontroly, musia jednoducho fungovať kontrolné mechanizmy. Politická strana nemôže byť uzavreté skupenstvo ľudí. 

"Tie veci, ktoré už sú v návrhu, hovoria o jasnom zdokladovaní obchodných partnerov nad 25 tisíc eur, aby predseda strany nedával peniaze manželke partnerke, na marketing a tak ďalej," pokračoval. Transparentnosť financií považuje za samozrejmosť, ktorú by mali jednotlivé strany dodržiavať.  
Predseda NR SR taktiež povedal, čo vníma ako najväčší problém. "Zamerali sme sa na vznik strán. Ako sa pozeráte na stranu, ktorá nemá ani sídlo? Strana pri registrácii bude musieť predložiť miesto, kde sídli. Strana musí mať kontrolné mechanizmy. Musí mať systém kontroly. Ak je strana nakazená netransparentným financovaním, alebo predseda si robí čo chce, touto nákazou nakazí štát, ak sa dostane k moci," konštatoval a zároveň dodal, že už sa viac nemôže stať, aby predseda strany po jej rozpadnutí či jej členovia, založili novú politickú stranu, poprípade prestúpili do inej strany, hnutia. 

"Čerešničkou návrhu novely zákona bude, že politické strany budú mať svoje peniaze v štátnej pokladnici za úrok, ktoré poskytujú komerčné banky. To všetko sa ešte legislatívne doladí," prezradil Danko. 


OĽaNO podporí SNS ak splní 3 požiadavky

"Aby každá strana mala zriadený transparentný účet a každá položka bola zverejnená na webovej stránke. Aby každá strana zverejňovala zoznam svojich členov. Aby politické strany museli zverejňovať doklady, zmluvy tak, ako to robí najmenšia obec na Slovensku. Položky pod 25 tisíc eur nielen nad túto sumu," priblížil na tlačovej besede líder hnutia Igor Matovič. Ako dodal, už dopredu vie, že Andrej Danko, ktorý s novelou do parlamentu prichádza, s týmito požiadavkami nebude súhlasiť.

Občania riešiť zákon strán nepotrebujú, tvrdí SaS

"Otváranie zákona o politických stranách je to posledné, čo Slovensko a jeho občania potrebujú. To potrebujú len strany, ktorým tečie do topánok," uvádza sa v stanovisku SaS. Liberáli však majú obavu, že dráma ešte len nastane, keď sa cez koaličné poslanecké návrhy prepašujú do zákona veci, odporujúce duchu demokracie a litere ústavy. 

ĽSNS hrozí koniec

Zmeny by sa mali týkať aj Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorej hrozí, že ju ústavný súd rozpustí. Zmeny by mali priniesť aj to, že sa Kotlebovci jednoducho nebudú môcť len tak presunúť do inej strany. 

Úloha novely zákona

Návrh novely má zaviesť novú reguláciu pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky a Európskeho parlamentu. Podmienkou pre kandidujúce strany bude, aby strana, ktorá chce ísť do volieb, mala stanovený minimálny počet orgánov a členov. Novela stanovuje orgány strany a minimálne počty členov orgánov strany. Zo zákona každá strana bude musieť mať podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka revíznu komisiu, rozhodcovský orgán a výkonný orgán (predsedníctvo). Okrem toho najvyšším straníckym orgánom bude snem. Strana tiež bude musieť mať štatutára. Každý orgán strany, okrem štatutárneho, bude musieť mať najmenej troch členov a výkonný deväť členov. Jeden člen nemôže byť vo viacerých orgánoch naraz.

Pozrite si  reportáž o výbere sudcov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy