Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini stopol Slobodníka ako kandidáta na šéfa polície. Saková má ďalších dvoch
Zdielať na

Pellegrini stopol Slobodníka ako kandidáta na šéfa polície. Saková má ďalších dvoch

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Meno kandidáta nového policajného prezidenta by malo byť známe začiatkom tohto týždňa. Avizovala to ministerka vnútra Denisa Saková. Ako to už býva, niektoré mená už prenikli na verejnosť, jedno bolo obzvlášť skloňované, a to meno Mariána Slobodníka. Práve jemu dal ale stopku premiér Peter Pellegrini.

Po tom, ako bol Marián Slobodník vylúčený ako možný kandidát na post prezidenta policajného zboru, ostávajú v hre ešte dve mená. Podľa informácií TV JOJ z prostredia ministerstva vnútra je to niekdajší šéf policajných odborov Miroslav Litva, ktorý svoje stanovisko prisľúbil neskôr. Ďalšie meno, ktoré patrí do najužšej  trojice adeptov na post šéfa polície je zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v prešove František Leško. Ten ale o túto funkciu neusiluje. "U mňa to nepripadá do úvahy. Ide o funkciu, ktorá je nesmierne významná, mám pred ňou veľký rešpekt, preto o mne pri takejto nominácii nemôže byť ani reč," uviedol Leško pre TV JOJ. 

Slobodník z trojice vypadol

Marián Slobodník už šéfom polície nebude. Premiér Peter Pellegrini sa totiž vzpriečil návrhu ministerky vnútra a jeho meno odmietol. "Predseda vlády Peter Pellegrini sa ku kritériám, ktoré má spĺňať prezident Policajného zboru vyjadril a informoval o nich aj ministerku vnútra Denisu Sakovú. Zároveň verejne nebude hodnotiť či komentovať jednotlivých uchádzačov o tento post," uvádza sa v stanovisku Úradu vlády. S informáciou prišiel ako prvý portál pluska.sk a údajným dôvodom tohto rozhodnutia má byť pochybný biznis v rodine Slobodníka. TV JOJ ho oslovila, no konkrétne sa vyjadriť nechcel. "Vysoko si cením, že ma ministerka dala do najužšieho výberu kandidátov na post prezidenta Policajného zboru. Je to jej rozhodnutie, ktoré rešpektujem. K ďalším veciam sa vyjadrovať už nebudem," uviedol Slobodník. 

Koaliční kolegovia Sakovej úsudku dôverujú

"Určite by som bol tiež rád, aby sme mali dopredu vybratého policajného prezidenta, ktorý by sa tešil obľube v spoločnosti. Bol by to nepoškodený odborník, ale nie je to tak. Pani ministerka má právo si vybrať policajného prezidenta. Čo jej mám teraz odkazovať, že pani ministerka už vyberte? Má zodpovednosť za tento rezort a určite si vyberie," reagoval na situáciu minister spravodlivosti Gábor Gál.

"Ja som ešte meno od ministerky vnútra nepočul. K nominácii sa budem vyjadrovať len z toho hľadiska, či bude spĺňať zákonné podmienky. Keď bude vybratý prezident Policajného zboru, je to v plnej kompetencii ministerky vnútra. Verím v jej profesionalitu a výber," reagoval na voľbu nového policajného prezidenta predseda národnej rady Andrej Danko. 

O Mariánovi Slobodníkovi sa hovorilo ako o najhorúcejšom kandidátovi na post policajného prezidenta. Slobodník je terajší policajný pridelenec v Chorvátsku. Práve on mal vystriedať odchádzajúceho Tibora Gašpara, ktorý na svojom poste končí po šiestich rokoch. 

Polícia sa bude meniť

Informácie TV JOJ tiež hovoria aj o pripravovaných zmenách na postoch riaditeľov krajských policajných riaditeľstiev v Bratislave, v Trenčíne, v Banskej Bystrici a v Košiciach. Podľa oficiálnych vyjadrení ministerky vnútra ale podrobnosti o všetkých policajných výmenách plánujú zverejniť v pondelok. "Zmeny budú troška rozsiahlejšie. Ja mám právomoc na dve úrovne - prezident a viceprezidenti. Čo sa týka ďalších kompetencií to má už v právomoci prezident," uviedla Saková.

Z postu viceprezidenta policajného zboru odchádza na vlastnú žiadosť aj Ľubomír Ábel. Vo funkcii bol osem rokov. Teraz na vlastnú žiadosť z funkcie odchádza, pretože sa chce venovať rodine. Podľa neho má v policajnom zbore odslúžených dosť rokov a jeho prioritou je teraz venovať sa vnúčatám. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy