Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Problémy na cestách aj v krajine. Prinášame rady, ako si užiť dovolenku v Chorvátsku
Zdielať na

Problémy na cestách aj v krajine. Prinášame rady, ako si užiť dovolenku v Chorvátsku

BRATISLAVA / Ak sa chystáte na dovolenku do Chorvátska budete potrebovať pevné nervy. Slovinci pred chorvátskou hranicou dostavujú diaľnicu a Chorváti zas diaľnicu na viacerých úsekoch rekonštruujú. Okrem toho, že je potrebné dať si pozor na cestách, prinášame tipy ako sa vyhnúť problémom na dovolenke.

Hoci sezóna v Chorvátsku ešte nezačala, už má svoju prvú obeť. Pri Jadrane sa nedávno utopil slovenský občan. Je preto dôležité byť na dovolenke opatrný. Tu je pár rád, ako sa v Chorvátsku nedostať do problémov a ak predsa, čo v takom prípade robiť. 

Vyskúšali sme za vás cestu na severnú Dalmáciu - presnejšie z Bratislavy do Zadaru cez Rakúsko a Slovinsko. I keď ešte nie je sezóna v plnom prúde, cesta sa predĺžila, a to pre stavebné či rekonštrukčné práce na diaľniciach ako v Slovinsku tak aj v Chorvátsku. Pre niekoho je však výhodnejšia cesta do Chorvátska cez Maďarsko. Pre Slovákov je táto destinácia už niekoľko rokov na prvej priečke. "V roku 2017 navštívilo Chorvátsko takmer pol milióna Slovákov, ktorí prenocovali pri Jadrane takmer 3 milióny nocí," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček. 

Náš konzulát má pri Jadrane čo robiť. A to najmä počas "top" sezóny. V takmer osemdesiatich prípadoch pomáhali našim turistom v núdzi. "Strata a odcudzenie cestovných dokladov a finančnej hotovosti, asistencia pri dopravných nehodách, zdravotných problémoch, respektíve úmrtiach, pričom vlani v Chorvátsku umrelo 9 našich občanov," skonštatoval hovorca.

Aby sa dovolenka nezmenila na tragédiu, netreba preceňovať svoje schopnosti. V prípade núdze kontaktujete slovenský konzulát v Záhreb. V pohotovosti budú opäť aj tento rok slovenskí policajti v Crikvenici a v Trogíre, no len počas top sezóny, a teda až od júla.

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s vodičským preukazom v zahraničí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy