Skoro jasno
15°
Bratislava
Odborníčka radí, ako sa správať pri napadnutí psom. Dôvodom útoku je väčšinou ľudské ego
Zdielať na

Odborníčka radí, ako sa správať pri napadnutí psom. Dôvodom útoku je väčšinou ľudské ego

PAPÍN / Po útoku psa prišiel muž takmer o nos. Zaujímalo nás, ako konfliktom s agresívnymi psami predchádzať. Podľa odborníčky totiž laik nad psom zvíťaziť nedokáže. Zviera vyhodnocuje situáciu tak, že je to boj o život.

Pes bol na dvore za zatvorenou bránou. Podľa prvotných zistení polície sa mal muž rukami rozohnať k bráne a psa provokovať.  "V tomto prípade bola chyba na strane človeka, ktorý ho tam išiel opitý dráždiť," uviedol cvičiteľ služobných psov Valér Vitrikuš. 

"Polícia v danej veci prijala oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania priestupku proti poriadku v správe," povedala policajná hovorkyňa v Prešove Jana Migaľová. 

Odborníčka na výchovu problémových psov hovorí, že ak už ku konfliktu dôjde, vo väčšine prípadov je to pre problémové správanie človeka. Pes nezvykne reagovať útokom okamžite, ale najprv dá informáciu, že potrebuje viac priestoru. "Pes cúvne, uhne pohľadom, skrčí sa, stiahne uši, dá chvost dole, môže vrčať, tým pes hovorí, ja sa ťa bojím, daj mi viac miesta a nestane sa žiadny útok," uviedla odborníčka na problémové správanie psov Eva Štemberová. 

Ak ale tieto signály ignorujeme, psovi neostáva iné ako sa brániť. "Keď nás pes už ohrozuje, najlepšie je vycúvať preč, otočiť sa bokom, na veľa psov to pomôže, pokojne stáť," dodala Štemberová. 

Pri konflikte situáciu nikdy nemáme hnať do pozície kto z koho. Podľa odborníčky laik nemá šancu nad psom zvíťaziť. Aby sme konfliktom predchádzali, psovi sa treba venovať a socializovať ho. Humenský kynologický klub sa venuje napríklad aj manipulácii so psom bez zbytočných stresov či hrám podporujúcim vzťahy medzi psami. "Pes nepotrebuje kúpiť iba granule a raz za čas ísť na očkovanie, aj preto dochádza k takým situáciám, že sa psy stávajú nezvládateľnými, no nie preto, že majú takú povahu, ale preto, že to nezvláda človek," povedala podpredsedníčka kynologického klubu Eurocanis v Humennom Monika Vrančíková. 

Univerzálna rada, ako sa v kritickej situácii zachovať, neexistuje. Odborníčky sa zhodujú, že je to o egu a o postoji človeka k psovi.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy