Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí hasiči pôsobia v Chorvátsku. Na čom spolupracujú so zahraničnými kolegami?
Zdielať na

Slovenskí hasiči pôsobia v Chorvátsku. Na čom spolupracujú so zahraničnými kolegami?

SPLIT / Hasiči z celého Slovenska aktuálne pôsobia v Chorvátsku. Skupina záchranárov špecializujúcich sa na hasenie lesných požiarov nacvičuje spoluprácu s chorvátskymi kolegami. V prípade lesných požiarov pri Jadranskom mori, tak už toto leto budú zrejme pri hasení vypomáhať aj Slováci.

Deväťdesiat hasičov z celého Slovenska spolu s technikou tvorí takzvaný modul pozemného hasenia. "Nikdy nedokážete leteckým systémom uhasiť komplet celý požiar. Na každé jedno ohnisko musí prísť ľudská ruka, noha, prísť na to miesto a musí ho uhasiť," uviedol prezident hasičského zboru Alexander Nejedlý. Vďaka jeho variabilite sa môžu dostať až k epicentru požiaru. "Vytvoriť obrannú líniu tak, aby zabránili šíreniu požiaru na ďalšiu časť lesa," uviedol veliteľ modulu pozemného hasenia Peter Kovalík. 

Slovenskí hasiči majú s hasením lesných požiarov bohaté skúsenosti. Naposledy takto zasahovali v nedostupnom teréne v Kežmarských Žľabov, kde sa im aj vďaka modulu podarilo požiar podstatne skôr lokalizovať.

​Skutočný zásah spolu s chorvátskymi hasičmi môžu absolvovať Slováci už toto leto. Ak by plamene zachvátili lesy v blízkosti letovísk, tak ako to poznáme z minulosti, sú hasiči za hranicami pripravení zasiahnuť v priebehu niekoľkých hodín. "Zo Slovensko priamo na miesto zásahu v Splite sme to dokázali za necelých 12 hodín," povedal prezident hasičského zboru Alexander Nejedlý.

"Po prvej skúsenosti a po tomto prvom stretnutí aj so záchrannými zložkami iného štátu, sme pripravení tieto sily a prostriedky, zásahový modul, poskytnúť v rámci celej Európskej únie," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy