Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Turistu po niekoľkých dňoch našli mŕtveho. Na tele mal stopy po útoku medveďa
Zdielať na

Turistu po niekoľkých dňoch našli mŕtveho. Na tele mal stopy po útoku medveďa

STRÁŽOVSKÉ VRCHY / Šesť dní hľadali policajti, záchranári a dobrovoľníci v Strážovských vrchoch 41 ročného Jozefa. Nevrátil sa z túry. Vo štvrtok podvečer našli jeho nehybné telo v strmom zráze. Všetko nasvedčovalo tomu, že sa stal obeťou útoku medveďa. Súdna pitva ale predbežne určila úplne inú príčinu smrti.

Jozefa niekoľko dní hľadalo desiatky policajtov a dobrovoľníkov. Nakoniec ho našli jeho kolegovia. Nezvestný bol od soboty, kedy išiel na Kľak v Prievidzskom okrese, kde plánoval vyjsť na tri tunajšie vrchy. Keď však neprišiel domov, jeho manželka zalarmovala policajtov. Tí zorganizovali rozsiahlu pátraciu akciu.

Jeho nehybné telo našli vo štvrtok popoludní. Ležalo v skalnom zráze v sedle pod čelom a na tele mal stopy po uhryznutí. "Bol kúsok od chodníka, išiel hrebienkom a podľa všetkého ho napadla nejaká zver. Pravdepodobne medveď," usúdil horský záchranár Peter Rožtek. Obyvatelia obce potvrdili, že sa po okolí potuluje skupina medveďov.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia ľudí ktorí Jozefa našli, ležal na chrbte v strmom zráze. Turistické palice našli asi 30 metrov od tela. Na zemi boli stopy krvi. ​"Keď ho napadla nejaká zver, tak on sa pravdepodobne spúšťal takým strmím žľabom a tam zostal," myslí si Rožtek. 

Obhliadajúci lekár na mieste nevylúčil cudzie zavinenie a preto telo odviezli na pitvu. Podľa jej predbežných výsledkov to vyzerá tak, že Jozef nezomrel ani po útoku človeka, ani zvieraťa. "S najväčšou pravdepodobnosťou príčinou smrti 41-ročného turistu bola mozgová smrť v dôsledku tupého úrazu hlavy, ktorý utrpel pádom z výšky v členitom horskom teréne," informuje hovorkyňa krajskej polície, Elena Antalová. 

Horskí záchranári napriek tomu varujú. V tomto období sú medvede veľmi aktívne a preto treba byť ostražitý. 

Pozrite si archívnu reportáž o nezvyčajnom chovaní vlkov. Cyklisti museli pred nimi vyliezť na strom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy