Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európa by mala s Iránom obchodovať aj naďalej, tvrdí Le Maire. USA by nemali byť vzorom
Zdielať na

Európa by mala s Iránom obchodovať aj naďalej, tvrdí Le Maire. USA by nemali byť vzorom

Archívna reportáž

PARÍŽ / Podľa francúzskeho ministra financií Bruna Le Maire by mala Európa obchodovať s Iránom aj po odstúpení USA od jadrovej dohody. Európske krajiny by totiž nemali byť takzvanými vazalmi administratívy prezidenta Donalda Trumpa.

Po odstúpení USA od jadrovej dohody s Iránom by sa mali európske krajiny spojiť. Vyhlásil to v piatok francúzsky minister financií Bruno Le Maire. "Európa by nemala akceptovať USA ako svetového ekonomického policajta," povedal Le Maire pre rozhlasovú stanicu Europe-1. Európske spoločnosti podľa neho majú pokračovať v obchodných vzťahoch s Iránom napriek Trumpovmu rozhodnutiu obnoviť proti krajine sankcie. 

Le Maire ďalej navrhol vytvorenie európskeho orgánu, ktorý by mal podľa vzoru Federálneho ministerstva spravodlivosti v USA právomoc zasiahnuť proti firmám porušujúcim obchodné pravidlá. Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom, čo znamená aj obnovenie sankcií proti režimu v Teheráne. Dohodu z roku 2015 vyrokovali s Iránom USA, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Rusko a Čína a pripojila sa k nej aj Európska únia. Teherán v jej rámci súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu a medzinárodnou kontrolou výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií. Trump ju ale opakovane označil za najhoršiu dohodu všetkých čias. 

Pozrite si archívnu reportáž o  rozhodnutí Trumpa: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy