Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hygienici varujú pred dvoma kozmetickými výrobkami. Porušujú nariadenia
Zdielať na

Hygienici varujú pred dvoma kozmetickými výrobkami. Porušujú nariadenia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Českej republike a v Litve.

V prvom prípade ide o toaletnú vodu Action Four pochádzajúcu zo Spojených arabských emirátov. Toaletná voda v oranžovej fľaške obsahovala Eugenol, Alpha-isomethyl ionone a Hydroxyisohexyl. Tieto látky ale neboli uvedené v zozname zložiek, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady Európy. 

​Látky, ktoré sa v prípravku nachádzajú vo vyššej koncentrácii ako 0,001 percento musia byť uvedené na obale, aby to pomohlo spotrebiteľom chrániť sa pred použitím výrobkov, ktoré obsahujú špecifické látky, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu u citlivých osôb.

V druhom prípade sa varovanie vzťahuje na výrobok do kúpeľa My Fair Lady Brulee. Výrobok vyzerá ako koláč, ozdobený kvietkami a zabalený do papierového košíka. Tento druh nie je bezpečný, pretože má formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, a to najmä deti, si ho zamenia s potravinou. Môžu sa ho teda pokúsiť jesť, cmúľať alebo prehĺtať, čo môže spôsobiť dusenie, otravu alebo zablokovanie tráviaceho ústrojenstva. 

Oba tieto výrobky sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy