Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Štefánikovo výročie - zahynul pred 99-mi rokmi.
Zdielať na

Štefánikovo výročie - zahynul pred 99-mi rokmi.

Archívna reportáž

BREZOVÁ POD BRADLOM / Pred 99-timi rokmi prišlo Slovensko o významného rodáka. 4.-ho mája 1919, vo veku 38-rokov zahynul Milan Rastislav Štefánik, jedna z najvýznamnejších osobností našej histórie. V Brezovej pod Bradlom sa v posledných dňoch konalo niekoľko akcií. Spomienka vyvrcholila dnes na Bradle. Prítomným sa prihovorila aj starostka obce, v ktorej sa Štefánik narodil. Podľa nej štát a politikov veľký rodák nezaujíma.

Na Milana Rastislava Štefánika spomínalo na bradle množstvo ľudí. Predseda vlády Peter Pellegrini o ňom povedal: "Patrí k velikánom našej histórie ako bol Hodža, Štúr a Dubček." Predseda parlamentu Andrej Danko dodal: "Netrápme sa, neurážajme, nerobme si zle. Takých Slovákov by chcel Milan Rastislav Štefánik." Svojim prejavom najviac prítomných zaujala starosta obce Košariská, v ktorej sa Milan Rastislav Štefánik narodil, Anna Abramovičová: "Obyčajní ľudia urobia pre neho viac ako štát, je to zahanbujúce, že štát to necháva na rozpočet malej obce a mesta.

Politikov, ktorí sa na bradlo chodia pokloniť jeho pamiatke kritizovala aj za to, že Štefánik nemá dodnes svoje samostatné múzeum: "Zaslúži si expozíciu, ktorá by sa menila viackrát ako raz za 30 rokov," povedala Anna Abramovičová. V okolí Bradla podľa jej slov chýba infraštruktúra, pamiatky sú v zlom stave a na úradoch sa stretáva iba s nezáujmom. "Pre Slovensko ako keby toto výročie ani neexistovalo," sťažuje sa Anna Abramovičová. Tak predseda národnej rady, ako aj premiér sľúbili, že situáciu budú riešiť.

​Po generálovi Štefánikovi sú na Slovensku pomenované ulice, ale aj rôzne udalosti, vrátane motorkárskych zrazov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy