Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Skalici ponúkajú ku káve tajomnú špecialitu
Zdielať na

V Skalici ponúkajú ku káve tajomnú špecialitu

Zdroj: skalica.sk

Pod Gvadányiho skalickou špecialitou sa skrýva sladký koláč - trdelník, chránený európskou značkou

Pod Gvadányiho skalickou špecialitou sa skrýva sladký koláč - trdelník, chránený európskou značkou.

Tento v súčasnosti najpopulárnejší symbol mesta ponúkajú návštevníkom Hotela sv. Michala ku káve alebo k červenému vínu. Je to jedna z prvých podnikateľských aktivít v metropole Horného Záhoria, inšpirovaná nedávnym zaregistrovaním Skalického trdelníka ako prvého slovenského potravinárskeho výrobku Európskou komisiou.

Skalický trdelník ku káve namiesto tradičného keksíka - to bol cieľ, ktorý chceli v Skalici dosiahnuť členovia rovnomenného občianskeho združenia založeného na ochranu a propagáciu skalickej špeciality. Ako doplnila Andrea Orbanová z oddelenia stratégie a marketingu na mestskom úrade, mesto umiestnilo pred časom na svoju webovú stránku anketovú otázku, či by návštevníci kaviarní radšej k dobrému teplému nápoju nezjedli koliesko typického miestneho koláča.

"Z pomeru hlasov bolo zreteľné, že domáci kávičkári by takúto možnosť privítali a získanie ochrannej značky bolo tým najlepším impulzom k spusteniu tejto iniciatívy," dodala Orbanová.

Hotel sv. Michala je prvý zo skalických reštauračných zariadení, ktorý zaradil do svojho menu sladkú špecialitu zo Záhoria. Trdelníky pečú aj v ďalších častiach Slovenska, avšak s chráneným názvom ho môžu vyrábať len na území okresov Skalica a Senica, ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom.

Originálne trdelníky môžu byť posypané len orechmi, mandľami, posekanými jadrami marhúľ a upečené len na pahrebe alebo pri sálavom teple. Recept na trdelník priniesol do Skalice istý kuchár zo Sedmohradska. Do svojich služieb ho prijal maďarský generál vo výslužbe a zároveň filozof a básnik, gróf József Gvadányi, ktorý žil v Skalici v období rokov 1783 - 1801.

Práve jeho meno nesie tajomná špecialita skalického hotela.

Zdielať na

Najčítanejšie správy