Slovensko na gurmánskej mape Európy: Slovenský sprievodca sa mení na prestížny Falstaff
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Slovenský sprievodca sa mení na prestížny Falstaff
BRATISLAVA / Slovenská gastronómia vstupuje do novej éry. Dlhoročný sprievodca "Gurmán na Slovensku" sa premenoval na "Falstaff Slovensko" a chce prilákať do našej krajiny ešte viac gurmánov a milovníkov dobrého jedla a pitia.
Slovensko zažíva v oblasti gastronómie skutočný prelom. Rakúsky Falstaff, renomovaný sprievodca svetom vína, reštaurácií a celkovo kvalitného jedla, prichádza na Slovensko, aby domácim i zahraničným gurmánom ponúkol ucelený prehľad toho najlepšieho, čo slovenská a svetová kuchyňa ponúka.
Z lokálneho sprievodcu silná európska značka
Transformácia pôvodného sprievodcu "Gurmán na Slovensku" na "Falstaff Slovensko" je strategickým krokom, ktorý má za cieľ posilniť pozíciu Slovenska ako atraktívnej destinácie pre gastronomickú turistiku. "Posúvame sa dopredu," vysvetľuje vydavateľ Falstaff Slovensko, Radoslav Nackin. "Falstaff je globálna silná značka v oblasti gurmánstva a gastronómie, takže bolo logické, aby sme sa dostali do sveta," dodáva.
Podľa Patrika Tkáča, predsedu predstavenstva J&T Finance Group, je dôležité, aby sa Slovensko viac ukazovalo v zahraničí. "Je tu veľa ľudí v gastre, ktorí sa snažia robiť európsku a svetovú úroveň. Falstaff je pravdepodobne najväčší európsky časopis, najmä v tých bohatých krajinách, odkiaľ my potrebujeme turistov," dodáva Tkáč.
V rozhovore nám Patrik Tkáč prezradil, prečo je podstatné ukazovať Slovensko aj v zahraničí:
Falstaff – sprievodca pre komplexný zážitok
Falstaff sa na rozdiel od iných bedekrov zameriava na komplexné hodnotenie celého spektra gastronómie. "Falstaff je práve taká identita alebo také spoločenstvo gurmánov, ktoré nehodnotí len reštaurácie, ale aj hotely, kaviarne, vinárstva a bary," hovorí Nackin.
Sprievodca udeľuje slovenskému gastronomickému priemyslu ocenenia v niekoľkých kategóriách. Hodnotenie prebieha na základe 100 bodového systému a najlepšie prevádzky sú odmenené tzv. zlatými vidličkami, čo im pomáha zviditeľniť sa u širokej verejnosti. Ocenenia sa udeľujú v kategóriách ako hotelová, tematická, udržateľná a inovatívna reštaurácia.
V rozhovore nám vydavateľ Falstaff Slovensko Radoslav Nackin priblížil, aké všetky prevádzky budú hodnotiť a prečo v slovenskom gastre chýba pokora:
Ocenení odborníci a legendy gastronómie
Okrem najlepších reštaurácií boli ocenení aj konkrétni odborníci, ktorí sa v slovenskej gastronómii výrazne presadili. Falstaff ocenil kuchárov, someliérov a legendy gastronómie.
"Získali sme tri tituly, reštauráciu roka, someliér roka a kuchár roka a je to zásluha nie jednotlivca, ale celého tímu," povedal kuchár roka Daniel Tilinger z ECK Restaurant. Peter Lunter, držiteľ titulu someliér roka, zdôraznil, že "to najdôležitejšie, čo môže someliér ponúknuť, je prehľad, keď sa vyzná v tej vínnej karte a ju ovláda."
Ocenenie legenda vinárstva si odniesol Miroslav Petrech zo Chateau Belá: "Treba trpezlivosť, ja už v tomto pracujem 55 rokov a musím podotknúť, že mám svoju prácu stále rád." Legenda gastronómie Jaroslav Žídek z Riverbank Restaurant s úsmevom dodal: "Legendárny šachista už nehrá šachy, ja som legendárny kuchár a som stále v kuchyni, takže si to užívam."
Jaroslav Žídek
Facebook/ Menučka - denné menu, à la carte menu, reštaurácie
Slovensko čaká na Michelin
Príchod Falstaffu na Slovensko je považovaný za dôležitý krok k ďalšiemu rozvoju slovenskej gastronómie a jej zaradeniu medzi popredné európske destinácie. Jedným z cieľov je aj prilákanie rešpektovaného Michelinovho sprievodcu.
"Prichádzajú sem aj iné bedekre, všetci sme v očakávaní, či sa podarí dohodnúť, aby na Slovensko prišiel Michelin. Toto všetko sú nevyhnutné kroky k tomu, aby sa gastro scéna na Slovensku zaradila do zafarbených políčok v Európe," hovorí Patrik Tkáč.
"Gastroturistika je jedna z turistík, ktorá funguje, chodíme na víno do Francúzska, cestujeme za gastronómiou. Slovensku to chýba a je to sen Patrika Tkáča a všetkých, ktorí robíme s cestovným ruchom," uzatvára podnikateľ Igor Rattaj.