Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máme vážne narušený imidž, podľa analytikov bude mať Pellegrini čo robiť, aby ho zlepšil
Zdielať na

Máme vážne narušený imidž, podľa analytikov bude mať Pellegrini čo robiť, aby ho zlepšil

BRATISLAVA / Protesty za Slušné Slovensko nám zlepšujú imidž v zahraničí. Tvrdia to politici v Bruseli. Na druhej strane si ale pozorne všímajú aj rétoriku Roberta Fica o Georgovi Sorošovi a štátnom prevrate. Zachraňuje nás len to, že naši susedia sú vnímaní ešte kritickejšie.

Slovensko už viac nie je dobrým žiakom problematickej V4. Udalosti posledných týždňov nám imidž vážne narušili. Viacerí europoslanci aj odborníci sa zhodujú na tom, že Peter Pellegrini bude mať čo robiť, aby nám tento imidž zlepšil. Popri podrobnom sledovaní Maďarska a Poľska, ktoré nastúpili na cestu autoritatívnych režimov, problémy Slovenska Bruselu unikali.

Vražda Jána Kuciaka všetko zmenila. Zo starých členských krajín sa miestami ozývajú aj hlasy, že bolo chybou rozširovať Úniu smerom na východ. "Situácia posledných 2 mesiacov upozornila na celý rad hlbších problémov, ktoré Slovensko malo a ktoré nebolo tak vidieť - prepojenie biznisu s politikou, korupcia, zneužívanie eurofondov," tvrdí Zuzana Stuchlíková, analytička z organizácie Europeum. "Rovnako, ak nie ešte viac nám ublížili vyjadrenia na tému Soroša, lebo to nás postavilo na úroveň Maďarska, niekam, kde sme nikdy ani nechceli byť," dodáva Tomáš Valášek, analytik Carnegie Europe.

"Slovensko sa dostalo nie do jadra, ale na úplne druhú stranu a bude stáť veľa veľa roboty, ho dostať naspäť," myslí si Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Premiér Peter Pellegrini už medzitým v Bruseli navštívil všetky dôležité inštitúcie. Slovensko si podľa neho chce držať proeurópsky kurz a naznačil aj väčšiu ústretovosť v otázke imigrantov. Jeho kolegovia si však zároveň dobre uvedomujú , že predsedom najsilnejšej vládnej strany je naďalej Robert Fico. "Určite to nebude pôsobiť úplne dôveryhodne a transparentne, ale bude záležať na konkrétnych krokoch vlády," tvrdí Stuchlíková.

"Politický systém potrebuje opäť získať dôveryhodnosť. Ak sa to nepodarí, prepnete na autoritatívny režim, a to je veľmi nebezpečné," vysvetľuje nemecká europoslankyňa Inge Graessleová. V Bruseli od Pellegriniho očakávajú nezávislé vyšetrenie vraždy aj káuz okolo eurofondov. Naš imidž na druhej strane zlepšujú pokojné protesty desiatok tisícov ľudí. "Slovensko za ten mesiac je niekde inde, mladí ľudia vyšli do ulíc a je načase ukázať, že sme tu pre nich," tvrdí Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. "V strednej Európe nie je veľa lepších hráčov, tak máme šťastie. To, že sa občianska spoločnosť postavila za správnu vec, je vnímané ako veľmi pozitívne a nahráva obnove pozitívneho imidžu," dodáva Valášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy