Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ubehli dva mesiace od Kuciakovej smrti. Má nastať posun
Zdielať na

Ubehli dva mesiace od Kuciakovej smrti. Má nastať posun

BRATISLAVA / Sú to dva mesiace, čo ubehli od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. No verejnosť stále nepozná vraha a ani možného objednávateľa brutálnej popravy dvoch mladých ľudí. Na druhej strane však na vyšetrovaní pracuje najväčší tím, aký pozná história slovenskej kriminalistiky. Otázne je, či sa do nej zapíše aj výsledkom, ktorý od neho očakáva celé Slovensko.

Dvadsiatyprvý február 2018. Vo Veľkej Mači neďaleko Trnavy popravil vrah dvoch mladých ľudí. Partnerov plánujúcich spoločný život. Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Odvtedy sa chce rodina, ale aj celé Slovensko, pozrieť vrahovi priamo do očí.

Rozbehlo sa vyšetrovanie, aké v novodobej histórii v našich končinách nemá obdobu. Desiatky vyšetrovateľov, policajných expertov vytvorilo jeden vyšetrovací tím. Najväčší, aký tu kedy bol. Dodnes sa vyhodnocujú stovky dôkazov a stôp zadržaných na mieste vraždy. Prehliadli sa stovky hodín videozáznamov. Vypočúvajú desiatky svedkov, ktorí by mohli hocijakou troškou prispieť k objasneniu vraždy.

"Pracuje stále enormne veľa policajtov na tom. A či sme sa niekam posunuli? Nemám do takej miery informácie, aby som to mohol takto verejne skonštatovať," povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Napriek tomu, že polícia spolu s prokuratúrou poskytuje absolútne minimum informácií, už v najbližších dňoch má nastať v informovaní aspoň malý posun.

"Myslím si, že sa na vás obrátime v dohľadnej dobe, myslím na verejnosť, zasa s nejakou požiadavkou o pomoc, ktorá ukáže akým spôsobom polícia pracuje. Ale to už nechám na prokurátorovi a šéfovi vyšetrovateľov, aby sa k tomu vyjadrili," dodáva Gašpar. 

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií TV JOJ ide o identikit vraha, vypracovaný z doteraz zozbieraných poznatkov. Informácie TV JOJ z prostredia vyšetrovania tiež hovoria o tom, že vyšetrovací tím stále ustaľuje možnú verziu. Ktoré s množiacimi sa stopami úmerne pribúdajú. Jedno je však viac menej isté. "Okolnosti nasvedčujú tomu, že išlo o vraždu na objednávku," informuje prokurátor. 

Okrem slovenských expertov pracuje na objasnení popravy Europol, ScotlandYard, či FBI. Najnovšie bol zriadený slovensko taliansky vyšetrovací tím. Ani po tom to v prípade nevyzerá na zásadný posun. Jasná je dnes iba jediná vec. Vražda, ktorá spustila na Slovensku historické udalosti, stále objasnená nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy