Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na Dukle sa má opäť meniť socha
Zdielať na

Na Dukle sa má opäť meniť socha

BRATISLAVA / Súsošie Žalujem, ktoré vytvoril Ján Kulich by sa malo vrátiť späť na dukliansky pamätník. Okresný súd v Bratislave dnes rozhodol, že v roku 2014 bolo odtiaľ odstránené a presunuté do vyhliadkovej veže neoprávnene. A to Vojenským historickým ústavom.

Po takmer 4 rokoch súdny spor okolo odstránenia Kulichovej sochy z duklianskeho pamätníka pozná prvý rozsudok. Vojenský historický ústav, ktorý žalujú dedičia sochára, urobil podľa Okresného súdu v Bratislave, chybu. "Žalovaný je povinný odstrániť následky neoprávneného zásahu žalobcov v prvom až treťom rade a uviesť dielo Jána Kulicha Žalujem do predošlého stavu," hovorí sudkyňa OS Bratislava II.

Teda na miesto, kde od roku 1964 stálo. "Sa momentálne napravila chyba, ktorú Vojenský historický ústav urobil a určite to nebolo nič príjemné vlastne 4 roky sa tomuto venovať," hovorí dcéra Jána Kulicha, Mária Molčanová.

Pri nazretí do histórie známeho pietneho miesta na Dukle je jasné, že výmeny sôch ho sprevádzajú počas celej jeho existencie. Najprv tu bola bronzová socha československého vojaka od Jána Víteka. Tú komunisti nielen odstránili ale aj zničili. Nahradilo ju súsošie Josefa Malejovského s dievčatkom podávajúcim kvetiny sovietskemu hrdinovi a s prizerajúcim sa československým vojakom. No a to potom vymenilo to s názvom Žalujem, ktoré v roku 2014 zasa nahradila replika prvej sochy K pocte zbraň. "Práce boli komplikované, zložité, pretože dochovaných bolo iba 6 fotografií," potvrdil autor sochy Peter Mészároš.

Ján Kulich sa cítil ukrivdený tým, že premiestnenie jeho diela s ním Vojenský historický ústav neprekonzultoval. "Stále trváme na tom, že nešlo o odstraňovanie krívd novou krivdou, vzhľadom na to, že Vojenský historický ústav nepotreboval súhlas autora s premiestnením tohto diela," vysvetľuje advokát Martin Staroň.

Súd však s týmto dnes vyjadril jasný nesúhlas. Podľa rozhodnutia súdu by sa Kulichova socha mala vrátiť na dukliansky pamätník do 30 dní od doručenia písomného rozhodnutia. "Myslím si, že je to dostatok času na to, aby to vedeli dať dokopy," tvrdí dcéra autora Mária Molčanová.

Avšak nebude to tak skoro. Vojenský histircky ústav sa totiž s dnešným rozhodnutím Okresného súdu v Bratislave nemieni zmieriť. "Žalovaný Vojenský historický ústav považuje takto vynesený rozsudok za nezákonný a vecne aj právne nesprávny. A určite popisom a po vyhotovením rozsudku a doručení podá odvolanie na Krajský súd v Bratislave. Máme za to, že sudca sa nevysporiadal s našou argumentáciou, nevysporiadal sa ani s tým, že vlastník veci, podľa autorského zákona má právo toto dielo premiestniť z jedného priestranstva, dokonca ho zničiť," tvrdí advokát.

Známe pokoj zbraniam teda v súdnej sieni tak skoro nenastane.
Aj v Nemčiňanoch mali problém pre zničenú sochu, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy