Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ilegálna skládka na cirkevnom pozemku rozdelila dedinu. Vinník je neznámy
Zdielať na

Ilegálna skládka na cirkevnom pozemku rozdelila dedinu. Vinník je neznámy

DULOVCE / V strede obce Dulovce v okrese Komárno, iba 200 metrov od obecného úradu, na cirkevnom pozemku, objavili jamy plné odpadu. Kopali ich a nosili do nich odpad údajne dedinčania v rámci aktivačných prác. Starosta ale toto tvrdenie odmieta.

Hektárový cirkevný pozemok v strede dediny slúžil kedysi ako pasienok. Teraz, keď sa ho majiteľ rozhodol revitalizovať, zistil, že ukrýva ilegálnu skládku odpadu. Pri bagrovaní postupne vychádzali na povrch okrem zeminou zasypaných smetí aj ďalšie veci. "Máme tu dôkazy, aké jamy sa vykopávali. Doniesli mi to veriaci, ktorí si to fotili. Tí, ktorí tu pracovali, lebo už vtedy sa im to zdalo byť nelegálne," povedal farár Ľubomír Polák. 

"Najprv to musíme všetko vyčistiť, tie náklady budú pomerne vysoké. Možno 10 až 20 tisíc eur," uviedol Polák. Nitky vraj smerujú na obecný úrad. Jamy mali kopať Dulovčania v rámci aktivačných prác.

Po objavení jám zahádzaných odpadom a informácií od veriacich, oslovil miestny farár aj starostu. "Nepýtal si žiadne povolenie, a to som bol prekvapený. Odpovedal myknutím pliec," uviedol Polák. Aj preto podal na polícii podnet na vyšetrenie.

Starosta sa voči všetkému ohradil. "Ja som zhrozený z toho, čo sa stalo na tom pozemku. Ja som nevedel, že je tam nejaký odpad. Keď oni vedeli, že je tam odpad, prečo sa skôr neohlásili?" reagoval starosta Duloviec Štefan Caletka.

Ilegálne smetisko rozdelilo dedinu

Jedni tvrdia, že sa to dialo so súhlasom starostu, druhí to vylučujú.  "Ja som žiadny príkaz nikomu nedal, mne ako starostovi záleží na životnom prostredí," dodal Calotka. 

Cirkevný pozemok, ktorý mal slúžiť pre šport a oddych, bude ešte dlho zamestnávať nielen ľudí pri jeho čistení, ale aj políciu. "V uvedenej veci bolo prijaté oznámenie, ktoré v súčasnosti preverujeme," povedala policajná hovorkyňa v Nitre Božena Bruchterová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy