Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dvojakej kvalite potravín má odzvoniť. Ceny by ale preto stúpnuť nemali
Zdielať na

Dvojakej kvalite potravín má odzvoniť. Ceny by ale preto stúpnuť nemali

BRATISLAVA / V stredu Európska komisia navrhla zákaz dvojitej kvality potravín. Slovensko pristúpi k prvým krokom. Vo štvrtok o nich informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

V priebehu najbližších dní až týždňov európska komisia schváli jednotnú metodiku testovania. Následne členské štáty, vrátane Slovenska začnú s rozsiahlym testovaním. Zber dát potrvá do konca roka a následne sa výsledky porovnajú a vyhodnotia. Teraz je na výrobcoch ako zareagujú.

Ministerstvo pôdohospodárstva zdraženie potravín neočakáva, ceny potravín podľa neho nie sú v mnohých prípadoch úmerné kvalite. "Zhruba 90 percent tovarov, ktoré sme testovali, mali cenu v zahraničí, tam kde bola kvalita vyššia, oveľa nižšiu ako na Slovensku. Tie aditíva, receptúry ak zjednotia, v prípade že zvolí výrobca takýto postup, nie je racionálne podložiteľné aby ceny išli hore. Ak upravia kvalitu na to, čo je bežné v západných krajinách, ak tá ich politika nebude amorálna, tak ja sa nebojím zdražovania," vyjadril sa Milan Lapšanský, riaditeľ sekcie Potravinárstva a obchodu MP SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy