Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vstup do lesa len na vlastné riziko. Šelmy sú po zime vyhladované
Zdielať na

Vstup do lesa len na vlastné riziko. Šelmy sú po zime vyhladované

LACKOVCE/KOCHANOVCE / Z obľúbenej prechádzkovej lokality pre rodiny s deťmi v okolí Humenného sa stalo obávané miesto. Poľovnícke fotopasce tam opakovane zaznamenali medvedicu a malé medvieďa. Šelmy sú po zime vyhladované a starostovia ľudí upozorňujú, že vstup do lesa je na ich vlastné riziko.

"Je to taká trošku väčšia panika, niektorí z bezpečnostného hľadiska majú strach," hovorí starostka obce Lackovce, Ľuboslava Hofericová. To, že lesu by sa v tomto období ľudia mali vyhnúť vyhlásili aj v obecnom rozhlase. Aj poľovníci zaregistrovali pohyb dvoch medveďov v lese za dedinou. "Je to blízko a ľudia sú naučení na prechádzky, hlavne v jarných mesiacoch chodia," dodáva Hofericová. 

"Oni sa tam vlastne kŕmia na kŕmení, ktoré bolo určené pre diviačiu a pre vysokú zver," vysvetľuje starosta obce Kochanovce, Miroslav Porochnavý. Medvede o sebe dávajú vedieť aj v Poloninách. Konkrétne v Zboji prišli priamo do dediny a snorili v odpadkových košoch. Poprevracali ich po celej ulici a čo v nich našli, vyhádzali von.

"Či k nám neprichádzajú medvede z Tatier, ktoré sú kontajnerové, lebo nikdy predtým sme sa s tým nestretli, naše medvede toto nerobili," myslí si hospodár Ladislav Ladomirjak. Podľa poľovníkov sa medvede tento zvyk učia od svojej matky. Samosprávy občanom radia, že vyhnúť sa stretu s medveďom neznamená do lesa nechodiť. Ale ísť tak, aby šelma o nás vedela a ušla skôr, ako sa s ňou stretneme zoči-voči.

"Sme radi, že tu medveď je, že tu máme takú prírodu. Na druhej strane máme trošku obavy, aby nedošlo k napadnutiu, ohrozeniu turistov. Odporúčame, aby mali buď rádio, píšťalku, alebo keď idú viacerí, trošku hlasnejšie sa rozprávať," radí Porochnavý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy