Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bytovku sa mesto rozhodlo zbúrať. V 13 bytoch žilo 170 ľudí
Zdielať na

Bytovku sa mesto rozhodlo zbúrať. V 13 bytoch žilo 170 ľudí

BREZNO / V Brezne od skorého rána búrajú bytovku, ktorú domáci volajú dom hrôzy. Trinásť bytov postavených ešte v medzivojnovom období pôvodne využívali dôstojníci, no neskôr sa sem nasťahovali sociálne slabšie rodiny a budovu postupom času zdevastovali. Panelák na vjazde do Brezna bol podľa miestnych hanbou mesta.

Bytovku, ktorú ľudia nenazvú inak ako dom hrôzy odkúpilo mesto od súkromnej spoločnosti, ktorá bola vlastníkom za 170 000 eur. "Je to investícia v rámci verejného záujmu," uviedol prednosta mesta Martin Juhaniak.

Zdevastovaný dom dlhé roky využívali sociálne slabší obyvatelia, bytovka na vjazde do mesta nebola práve najlepšou vizitkou. V poslednom období bývalo v 13 bytoch až 170 ľudí. "Psy sa chovali na balkónoch v pivniciach, bordel roznášali líšky a potkany po okolí," povedal náčelník mestských policajtov v Brezne Ján Fedor.

Obyvatelia z okolia sa často sťažovali na neporiadok, odpad porozhadzovaný po širokom okolí či na potkany. Mesto preto po odkúpení pristúpilo k razantnému kroku a bytovku v pondelok ráno začalo búrať. Ľudia, ktorí tu bývali si našli iné ubytovanie, pomohlo aj mesto. "Títo ľudia sa prevažne ubytovali v Brezne, prevažná väčšina si našla ubytovanie sama, tri rodiny ubytovalo mesto vo vlastných bytoch," uviedol primátor mesta Tomáš Ábel.

Mesto plánuje vybudovať malú priemyselnú zónu. Sutiny chcú ďalej spracovať a použiť pri stavbách v správe mesta. Celkové náklady na búranie predstavujú 40 000 eur.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy