Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Talianom už rozdávajú pokuty, podľa ľudí sú ale príliš nízke
Zdielať na

Talianom už rozdávajú pokuty, podľa ľudí sú ale príliš nízke

ROVNÉ / Podnikanie Talianov v okrese Humenné preverujú už viaceré inštitúcie. A rozdávajú aj pokuty. Podľa bývalého zamestnanca sú ale príliš nízke na to, aby to Talianov od ďalšieho porušovania zákonov odradilo.

"Tak sa s ľuďmi nejedná a chcem, aby na Slovensku všetci videli, ako pán Diego Roda a jeho dcéra, firma dopadla, jak hospodária," povedal rozhorčený robotník Marek Panoc. Pre meškajúcu výplatu nemal peniaze na to, aby išiel so synom k lekárovi. Mzdy zamestnancom chýbali aj inde.

"Do obývačky si dal ferrari, teraz kúpil ďalšie, no a ľuďom na výplaty nedá. Ja na jeden chlieb nemám," sťažuje sa obyvateľka Volice Jaroslava. Inšpektori práce urobili kontrolu v štyroch zamestnávateľských subjektoch. Podľa obchodného registra, v každom z nich sú majoritnými vlastníkmi talianski podnikatelia. Inšpekciu urobili na piatich pracoviskách – vo Volici, v Radvani nad Laborcom, v Papíne, Hostoviciach a na tomto hospodárskom dvore v Rovnom.

Spolumajiteľka okolnosti však komentovať nechcela. Jej otec sa pred pár týždňami pre TV JOJ vyjadril takto: "Dostali výplaty, možno sa stane, že mešká jeden, dva dni, viete, na každej firme sa môže stať," povedala taliansky podnikateľ Diego. 

Inšpektori zistili, že všetkým zamestnancom bez ohľadu na náročnosť práce bola vyplácaná iba minimálna mzda, čo nezodpovedá zákonníku práce. Firmám uložili pokutu vo výške 7 200 eur. "Mzdy boli zamestnancom vyplácané s omeškaním, a nie do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca," uviedol vedúci inšpektor práce z Inšpektorátu práce Prešov Peter Klec. 

Polícia zároveň v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre nevyplatenie mzdy. Vyšetrovateľka však napokon trestné stíhanie zastavila, keďže po tom, ako sa o chýbajúce výplaty začali zaujímať príslušné orgány, talianski podnikatelia mzdy uhradili. "Zanikla trestnosť činu, keďže peniaze boli uhradené," informoval hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobanik. 

Na Talianov si posvietil aj pozemkový fond. Analyzovali nájomné zmluvy uzatvorené v rokoch 2012 až 2016. Pri uzatváraní zmlúv ale nebolo zistené žiadne porušenie zákona. Okrem polície a inšpektorov práce sa o farmu zaujímali aj veterinári. Urobili tu kontrolu a zistili porušenie zákona. "Dvadsať metrov od hnojiska bol nájdený ohynutý kus hovädzieho dobytka. Boli nájdené kosti od uhynutých zvierat," povedal riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Keďže na kadavéri bolo aj ušné číslo, veterinári potvrdili, že zviera patrilo spoločnosti, pričom v centrálnej evidencii bolo odpísané ako odcudzené.

Veterinárna správa uložila spoločnosti pokutu vo výške 3 000 eur. Tým ale záujem veterinárov o farmu nekončí. Vnímajú ju ako rizikovú a z tohto dôvodu tu podľa riaditeľa kontroly prebiehajú aj naďalej.

O prípade sme vás informovali minulý týždeň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy