Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko bude mať ďalšiu blahoslavenú. Toto je príbeh Anny
Zdielať na

Slovensko bude mať ďalšiu blahoslavenú. Toto je príbeh Anny

PREŠOV / Slovensko bude mať ďalšiu blahoslavenú. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Anny Kolesárovej z Vysokej nad Uhom. Ide o príbeh 16-ročného dievčaťa, ktoré sa odmietlo počas vojny "oddať" ruskému vojakovi a ten ju za trest zastrelil. K jej hrobu sa konajú pravidelné púte.

Anku najprv pochovali do zeme v provizórne pozbíjanej truhle. Pomník jej postavili, až po skončení vojny. Miestny farár uviedol do kroniky pri jej smrti zásadnú poznámku. Píše sa tam mučenica čistoty. Anka sa totiž odmietla oddať ruskému vojakovi. Svoj názor nezmenila ani keď sa jej vyhrážal smrťou.

"Hovorí jej, aby sa išla rozlúčiť s otcom aj s bratom, lebo ju zastrelí," vysvetľuje pamätníčka Mária Podhorinová. Mladé dievča vojak následne popravil. Anka zomrela len preto, aby si zachovala svoju nevinnosť. Jej oddanosť k viere sa medzi dedinčanmi začala tradovať a po nazbieraní dôkazov sa začal dlhý proces overovania skutočností zo strany svätej Stolice. Schválenie dekrétu pápežom znamená, že Anna Kolesárová bude už čoskoro vyhlásená za blahoslavenú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy