Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Beštia z východu zabila už 59 ľudí, 7 z nich sú Slováci
Zdielať na

Beštia z východu zabila už 59 ľudí, 7 z nich sú Slováci

BRATISLAVA / Beštia z východu zabila už 59 ľudí. Najväčší počet obetí, konkrétne 23 osôb, si extrémne nízke teploty vyžiadali v posledných dňoch v Poľsku. Druhý najvyšší počet obetí má Slovensko, kde zahynulo sedem obetí.

Hovoria jej rôzne. V Holandsku ju nazvali Sibírsky medveď, vo Švédsku Snehový kanón a britské médiá ju označujú ako Beštia z východu. Nech ju už nazveme akokoľvek, ide o extrémny chlad, mráz a sneženie, ktoré v posledných týždňoch udrelo na väčšinu európskeho kontinentu a má na svedomí už najmenej 59 ľudských životov. Tlaková níž, ktorá zamierila ruskej z ruskej Sibíri a rozprestiera sa nad väčšou časťou kontinentálnej Európy a Britských ostrovov, prináša extrémne nízke teploty až k Stredozemnému moru.

Najväčší počet obetí si extrémne nízke teploty vyžiadali v posledných dňoch v Poľsku. Zahynulo tam v dôsledku extrémneho počasia už 23 ľudí, pričom vo väčšine prípadov to boli bezdomovci, ktorí prespávali na ulici. Veľmi často za úmrtia bezdomovcov môže kombinácia nočných mrazov a alkoholu, ktorým sa bezdomovci snažia zahriať, no po chvíľkovej úľave im otupí zmysly a zvýši nebezpečenstvo zamrznutia.

Podľa britskej BBC, ktorá dala dokopy údaje o počte obetí súčasných mrazov z jednotlivých európskych krajín, má druhý najvyšší počet obetí po Poľsku Slovensko, kde zahynulo sedem ľudí. Nasleduje Česká republika so šiestimi obeťami, Litva s piatimi a Francúzsko so štyrmi.

Podľa meteorológov by sa v kontinentálnej Európe malo počasie v najbližších dňoch už postupne zlepšovať. Britské ostrovy si naopak podľa BBC budú musieť na ústup extrémneho počasia počkať dlhšie.

Britské ostrovy a Írsko okrem Beštie z východu zasiahla aj snehová búrka Emma:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy