Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Škole hrozí dvojzmenná prevádzka. Riaditeľka sa obáva odchodu učiteľov
Zdielať na

Škole hrozí dvojzmenná prevádzka. Riaditeľka sa obáva odchodu učiteľov

STUPAVA / Žiakom v Stupave hrozí návrat v čase o niekoľko desaťročí späť. Ak totiž mesto nenájde peniaze na nadstavbu školy, budú sa učiť na dve smeny, tak ako kedysi ich rodičia alebo starí rodičia. Ako bonus možno deti nebudú mať ani obedy v školskej jedálni.

Deťom zo stupavskej základnej školy od septembra hrozí, že sa naobedujú a až potom pôjdu do školy. Škola možno bude fungovať v dvojzmennej prevádzke. Už teraz ich je v rýchlo rastúcom meste tak veľa, že sa do školy ledva pomestia a s prísunom nových prvákov je kolaps viac než reálny. Riaditeľka varuje, že nepomôže ani zrušenie telocvične. Potrebujú totiž minimálne päť nových tried. "Budeme hľadať rezervy v rušení odborných učební, ak to nebude možné, tak dvojsmenná prevádzka," uviedla riaditeľka Základnej školy kpt. J. Nálepku v Stupave Bohdana Cibuľová.

"Toto je jedno z riešení, ale tých najhorších, ktoré by sa v Stupave nemali zrealizovať," povedal primátor Stupavy Roman Maroš. Ani vo štvrtok ale mesto financovanie nadstavby školy neodhlasovalo. Zastupiteľstvo je v konflikte s primátorom a obviňuje ho, že síce vo veľkom rozdáva stavebné povolenia a prispieva tak aj k rýchlemu nárastu obyvateľov, no od developerov nevie získať poplatky za rozvoj. Tie by mohli financovať práve rozšírenie školy. "My sme ten poplatok v roku 2017 začali zbierať, ale nevieme ovplyvniť platobnú disciplínu, stavebníci sa pravidelne odvolávajú," povedal primátor Maroš. 

"Zlyháva to v zlom manažmente pána primátora, ktorý už tretí rok nezvláda rozpočtový proces," povedal poslanec mestského zastupiteľstva Stupavy Štefan Haulík. Na druhej strane zastupiteľstvu nevonia ani úver na pol milióna eur. "Každý tu hovorí o úvere, ale keď má predložiť konkrétny materiál, tak to neurobí," povedal Haulík. 

Kým sa spor o financovanie nevyrieši, z detí, rodičov, ale aj z učiteľov sa stávajú rukojemníci. "Dúfam, že mi učitelia neutečú, keby k takejto situácii prišlo," uviedla riaditeľka Cibuľová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy