Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pôrodné asistentky sú na vedenie pôrodu študované. Aj tak sa nedostávajú k slovu
Zdielať na

Pôrodné asistentky sú na vedenie pôrodu študované. Aj tak sa nedostávajú k slovu

BRATISLAVA / Na západe má každá žena, ktorá otehotnie, svoju pôrodnú asistentku. Lekár je príliš drahý, aby sa staral o bežné tehotenstvo. U nás je to zložitejšie. Slovenky by aj privítali služby pôrodných asistentiek, ale je ich veľmi málo.

V mnohých krajinách západnej Európy, ako napríklad v Nemecku, Holandsku, Veľkej Británii, v celej Škandinávii a v iných krajinách, nie je pri pôrode prítomný lekár. Pôrod vedie pôrodná asistentka a lekár prichádza na scénu až v momente, ak nastanú prípadné komplikácie. Pôrodné asistentky sú profesionálky s patričným vysokoškolským vzdelaním, aby mohli fyziologický pôrod fundovane viesť. Vedia ženu sprevádzať už aj obdobím tehotenstva, ako aj týždňami po pôrode, sú schopné poradiť aj pri dojčení, ako aj pri zoznamovaní sa s novorodencom a jeho potrebami. Rovnako je to aj u nás, napriek tomu sa v našich pôrodniciach k slovu nedostávajú a pôrody vedú takmer výlučne lekári.

"U nás je už tradične od 50. rokov minulého storočia, keď sa pôrody presunuli do pôrodnice pri pôrode lekár, pôrodné asistentky postupne prichádzali o svoje kompetencie. Teraz sa snažíme opäť túto tradíciu oživiť, ale je to ťažké," hovorí Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Problém je pritom aj v tom, že súčasné pôrodné asistentky reálne ani nezažili časy, keď boli samy zodpovedné za pôrod. "Niekedy samotné pôrodné asistentky sa málo angažujú, aby zmena nastala," dodáva Lazorová.

Čoraz častejšie ale podľa skúseností Ivety Lazorovej ženy žiadajú prednostne prítomnosť pôrodnej asistentky a pravidelne ju žiadajú o poskytnutie kontaktu. "Zákon hovorí, že žena má mať možnosť vybrať si, koho si zvolí v pôrodnici ako asistenciu pri pôrode, či lekára alebo pôrodnú asistentku. Dokonca si môže vybrať aj to, či porodí doma alebo v pôrodnici. Nie je ale ošetrené chránenie pôrodných asistentiek alebo zdravotníckych pracovníkov, ak by sa podvolili asistovať žene pri domácom pôrode," hovorí Lazorová. 

Iveta Lazorová je presvedčená, že bez ohľadu na to, či sa žena rozhodne rodiť doma alebo v pôrodnici, štát by jej na to mal vytvoriť podmienky, rovnako by mali mať vytvorené priaznivé podmienky aj zdravotníci, ktorí by jej pri pôrode asistovali. "Momentálne máme v systéme len 20 licencovaných pôrodných asistentiek a tie zväčša nemajú zmluvy s poisťovňami, s výnimkou jednej poisťovne, takže ony sa touto prácou ťažko uživia, väčšinou robia túto činnosť popri svojom zamestnaní a to nie je to, čo by sme čakali," hovorí Lazorová.

Podpora zo strany lekárov tiež nie je ideálna. "Je to vždy stret záujmov, lekári a pôrodné asistentky, a zrejme aj preto sa to nedarí dostať do praxe tak, akoby sme si to predstavovali a ako by to naše ženy očakávali," konštatuje Lazorová.

Mnohí ľudia si pôrodné asistentky často zamieňajú s dulami. Je to ale veľký omyl, lebo duly nie sú zdravotníckymi pracovníkmi, nemajú patričné vzdelanie na odborné vedenie pôrodu. "Nie je to povolanie, je to činnosť, ktorá k nám prešla zo západných krajín. Sú to osoby, ktoré sú laici, pôrod už zažili, majú skúsenosti, chcú ich odovzdávať ďalej, pomáhať ženám. Ony poskytujú akúsi psychickú podporu počas pôrodu a podporujú ženu tým, že ju sprevádzajú už počas tehotenstva, preberú si, čo žena očakáva od pôrodu, ale nemajú kompetenciu zasahovať do zdravotníckych výkonov pri pôrode. Myslím, že ale každá z týchto činností má svoje opodstatnenie," hovorí Lazorová.

Za veľmi prospešné považuje Lazorová aj laktačné poradenstvo, teda pomoc pri dojčení, aj preto víta činnosť dúl a laktačných poradkýň, nakoľko pre nízky počet pôrodných asistentiek nie je možné, aby pokryli dopyt čerstvých mamičiek o poradenstvo pri úvode, či prípadných problémoch pri dojčení.

Pozrite si archívnu reportáž o kontroverznom dokumente, ktorý otvoril diskusiu o podmienkach v slovenských pôrodniciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy