Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Lipanoch oživili geotermálny vrt
Zdielať na

V Lipanoch oživili geotermálny vrt

Zdroj: SITA/Archív mesta Lipany

Mesto Lipany v okrese Sabinov sa pripravuje na využívanie geotermálnej energie.

Mesto Lipany v okrese Sabinov sa pripravuje na využívanie geotermálnej energie.

V pondelok sa im podarilo oživiť vrt, ktorého parametre ho radia k najlepším vrtom na Slovensku. Vodu získavajú z hĺbky 168 metrov, pričom v prvej etape spriechodnili vrt do hĺbky 3 400 metrov.

Teplota vody sa pohybuje od 80 do 90 stupňov Celzia, je nízko mineralizovaná, čo dáva predpoklad, že s ňou nebudú technologické problémy. Tlak vody je 3,3 megapascalov. Taký tlak by dokázal vytvoriť gejzír chrliaci vodu do výšky 330 metrov. Prietok vody je 30 litrov za sekundu. Pri revitalizácii vrtu použili špeciálnu technológiu z Nemecka, ktorú na Slovensku použili po prvýkrát.

Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede primátor Lipian Eduard Vokál, na získanie podzemného prameňa vody využili bývalý vrt po plynároch, ktorí svoju sondáž ukončili so záverom, že zásoby plynu sú nedostatočné a vrt uzavreli.

Mesto ho získalo do svojho vlastníctva od štátu a vrt sa nachádza na prenajatom pozemku. Konečné výsledky rozborov budú známe do konca januára 2008. Potom mesto čaká vodoprávne konanie na Krajskom úrade životného prostredia. Následne vypíše výberové konanie na investorov. Vedenie mesta sa zhodlo na troch prioritách, ktoré budú preferovať.

Na prvom mieste chcú podporiť rozvoj cestovného ruchu, nasleduje energetika s dôrazom na výrobu elektrickej energie a plánujú tiež podporiť budovanie skleníkov. Strategických partnerov vyberie mestské zastupiteľstvo v prvom kvartáli 2008.

Investičné náklady vyšli mesto na 24 mil. Sk, radnica si zobrala komerčný aj environmentálny úver na dlhoročné splácanie. Geologickú časť realizovala firma Geothermex, s.r.o. Pezinok. Technologickú časť v prvej etape zabezpečila Nafta Gbely, v druhej etape vyhrala výberové konanie na tieto práce česká spoločnosť Moravské naftové doly Servisní a.s. Hodonín.

"Sme presvedčení, že tieto peniaze sa nám vrátia. Máme záujem hlavne o investície, ktoré prinesú aj nové pracovné miesta pre našich občanov," uviedol.

Zdielať na

Najčítanejšie správy