Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trebišov čelí epidémii syfilisu. Problém riešia lekári a aj polícia
Zdielať na

Trebišov čelí epidémii syfilisu. Problém riešia lekári a aj polícia

TREBIŠOV / V roku 2017 sa vyskytlo až 115 nových prípadov ľudí nakazených syfilisom. Mesto Trebišov čelí druhej vlne epidémie tejto prenosnej pohlavnej choroby. Na základe posledných informácií sa ukazuje, že systém boja s touto chorobou zlyháva. Lekári totiž nenahlasujú zistené prípady polícii podľa zákona.

Trebišov sa stáva známym pre epidémiu syfilisu. Tento problém údajne bolo možné riešiť skôr, avšak zlyhala informovanosť.

Šírenie syfilisu je trestným činom. Zdravotnícke zariadenie ale neinformovalo políciu o nakazených, pričom na to dokonca existuje predpísané tlačivo. "Nemocnica nahlasuje Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva každý jeden prípad," povedal Tomáš Kráľ, hovorca nemocnice v Trebišove.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný bezodkladne oznamovať prokurátorovi, vyšetrovateľovi alebo policajnému orgánu prípady, k čomu údajne nedošlo. Polícia preto spustila vyšetrovanie až s odstupom času. Medzi nakazenými je dokonca 11 detí. Syfilis, našťastie, nezískali pri prostitúcii. "Vyšetrovaním sme zistili, že ide o promiskuitný spôsob života v rómskej komunite," uviedol hovorca nemocnice.

Zistenie, že syfilis v Trebišove šíria osoby iba v uzavretej komunite medzi sebou je v tomto štádiu epidémie významným faktorom. Obyvatelia mesta očakávajú rázne riešenie situácie. "Asi sa niečo zanedbalo, keď počet stále rastie," povedala jedna z obyvateliek Trebišova.

Syfilis by sa mal liečiť tri týždne ambulantne, každodennými injekciami. Keďže v Trebišove majú problém s dochádzkou nakazených, uvažuje sa o zvolaní krízového štábu. "Nemocnica požiadala Ministerstvo zdravotníctva o schválenie mimoriadneho dovozu depotného penicilínu. Ten si totiž nevyžaduje, tak častú návštevu lekára," dodal hovorca nemocnice.

"Čísla nám stále stúpajú a trestnoprávna rovina nevyrieši ochorenie," vysvetlil riaditeľ OR PZ Trebišov, Radoslav Fedor.

Už na začiatku januára mal Trebišov rovnaký problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy