Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodičia sa už nemusia báť. Predčasne narodené deti majú o niečo väčšiu nádej
Zdielať na

Rodičia sa už nemusia báť. Predčasne narodené deti majú o niečo väčšiu nádej

BRATISLAVA / Jedinečné oddelenie vybudovali v Národnom ústave detských chorôb. Svojou kvalitou sa zaradilo k európskej špičke. Najväčším prínosom oddelenia, ktoré stálo viac ako 350 000€ je, že umožní lekárom zachrániť ešte viac novorodencov.

Malý Riško sa narodil s hmotnosťou 1500 gramov. Len tri dni po tom, čo prišiel na svet, ho lekári operovali. Dnes sa už má lepšie a zotavuje sa v novovybudovanom pavilóne Národného ústavu detských chorôb. Je jedným z posledných, ktorých museli na operáciu prevážať. Po ňom to už budú mať novorodeniatka o niečo jednoduchšie.

Vďaka unikátnemu oddeleniu sme sa dostali medzi lídrov v novorodeneckej chirurgii: "Unikátnosť tejto jednotky intenzívnej je v tom, že na jednom mieste sa deje diagnostika, terapia až možno operácia," hovorí generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Ladislav Kužela.

Doteraz novorodeniatka, medzi ktorými boli často predčasne narodené s hmotnosťou menšou ako jeden a pol kilogramu, museli na operáciu prevážať na iné oddelenie: "Museli sme transportným inkubátorom ísť do inej budovy a absolvovať tento transport aj po operácii," spomína primárka neonatologickej kliniky intenzívnej medicíny LF UK a NÚDCH Dana Dolníková. "Pre takého malého pacienta je to veľký stres. Každý jeden prechod cez prah, hocijaká manipulácia s ním spôsobuje možnosť pooperačných komplikácií," dodáva lekár detskej chirurgie LF UK a NÚDCH Igor Béder.

Novovybudovaná operačná sála má hneď niekoľko výhod. Navyše je celá miestnosť vybavená špeciálnou vzduchotechnikou. "Číselne, keď takéto dieťa už sa netransportuje a všetko sa deje na jednom mieste poklesnú komplikácie a možno aj úmrtnosť o viac ako 30%," uviedol Kužela. 

Predčasne narodené deti sú vážni pacienti. Skoro ako tí, ktorých zrazí kamión. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy