Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Z obavy pred morom ošípaných vystrieľajú takmer 90 percent diviakov
Zdielať na

Z obavy pred morom ošípaných vystrieľajú takmer 90 percent diviakov

HUMENNÉ / Stav diviačej zveri treba znížiť o viac ako 50 tisíc kusov. Dôvodom je africký mor ošípaných, ktorý je k nám čoraz bližšie. Šíri sa v Poľsku, na Ukrajine a v Česku je situácia taká vážna, že ich počet redukujú aj policajní ostreľovači. Naši veterinári už poľovníkom povolili aj také spôsoby lovu, ktoré zákon zakazuje.

Na Slovensku aktuálne žije 60 - 80 tisíc diviakov. "Ide o to znížiť stavy diviačej zveri na čo najnižšiu úroveň, aká je možná, aby sa predišlo prípadnej pandémii," hovorí Jaroslav Dutko, predseda poľovníckej komisie OPK Humenné. Ideálny stav je podľa poľovníkov okolo 10 tisíc kusov. Veterinári preto povolili aj také spôsoby lovu, ktoré boli doteraz zakázané a za ktoré by inak poľovníkom hrozili problémy. Používať môžu prístroje na nočné videnie a diviaky loviť počas celého roka. "Doteraz sa mohlo loviť tri dni pred splnom a tri dni po splne, od tejto zásady sa upúšťa. Môžu sa loviť diviačice a diviačatá počas celého roku," hovorí Dutko.

Či má zviera 5 alebo 150 kíl, môže byť prenášačom. Vírus sa šíri v Poľsku, naši veterinári vyhlásili za nárazníkové zóny ukrajinské a české pohraničie. "Je zákaz spoločných poľovačiek, dôsledné hlásenie všetkých úhynov zveri, je potrebné odobrať dlhé kosti a odovzdať veterinárom, takisto je zakázané prikrmovať," hovorí Dutko. "Veterinárni inšpektori vyšetrili vyše 2200 ulovených a viac ako 300 uhynutých diviakov najmä v nárazníkových zónach," vyjadrila sa Zuzana Peiger Ačjaková, štátna radkyňa Ministerstva pôdohospodárstva.

Situácia v Česku je taká vážna, že stavy diviačej zveri dokonca musia znižovať policajní ostreľovači. Vírus pritom zaznamenali iba 20 kilometrov od našich hraníc. "V tejto chvíli stále prebiehajú jednania, ktoré určia, či budeme v odstrele pokračovať a akým spôsobom," povedala Eva Kropáčová z Policajného prezídia ČR.

Človek sa síce nenakazí, no vírus môže preniesť na oblečení. Na farmách preto platí prísny režim. "Kontrola oplotení, aby sa diviaky nedostali na farmu, každodennú kontrolu zdravotného stavu zvierat, zakázaná konzumácia diviačieho mäsa," hovorí veterinár Miroslav Baran. Pri africkom more ošípaných totiž liečba neexistuje. Úmrtnosť zvierať je stopercentná. "Situácia je vážna. Je to choroba, ktorá má neskutočné ekonomické dopady na chov ošípaných," vyjadril sa Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS.

Pozrite si archívnu reportáž o sporných odstreloch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy