Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hygienici bijú na poplach. Na východe Slovenska zúri ďalšia vlna epidémie syfilisu
Zdielať na

Hygienici bijú na poplach. Na východe Slovenska zúri ďalšia vlna epidémie syfilisu

TREBIŠOV / V okrese Trebišov zúri ďalšia vlna epidémie syfilisu. Nielenže sa šírenie tejto sexuálne prenosnej choroby nedarí zastaviť, ale počet nakazených sa z roka na rok zvyšuje.

So syfilisom sa lekári stretávajú vo všetkých kútoch Slovenska. "V roku 2017 bolo hlásených 354 ochorení na syfilis, čo je približne rovnako ako v roku 2016. Ochorenia boli hlásené zo všetkých krajov Slovenskej republiky," tvrdí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová. Úroveň epidémie už dlhodobo dosahuje okres Trebišov. Podľa oficiálnych štatistík sa práve v tomto okrese v roku 2016 nakazilo syfilisom 81 osôb a v roku 2017 až 115 ľudí. "V roku 2017 bol ôsmym rokom epidémie nákazy v okrese Trebišov. Ohniská nákazy sa vyskytujú v 24 obciach v okrese Trebišov. Jednoznačne najviac prípadov je priamo v meste Trebišov," hovorí zástupkyňa regionálnej hygieničky Lucia Demesová.

Súvisí to so sexuálnym správaním tamojších obyvateľov. Podľa informácií TV JOJ, ktoré sa nepodarilo oficiálne potvrdiť, sú za tým aj mladí ľudia, ktorí sa v zahraničí živili prostitúciou a nakazení sa vracajú domov, kde syfilis šíria ďalej. Hygienici hovoria o alarmujúcej situácii. Postihnuté sú totiž aj mladšie vekové kategórie. Keďže syfilis sa prenáša predovšetkým pohlavným stykom, ide tu už aj o trestný čin sexuálneho zneužívania. Táto téma sa preto týka aj polície.

Ostražití sú aj hygienici a lekári v tomto regióne. Výskyt tohto ochorenia neustále monitorujú. Lekári musia každý prípad hlásiť a zároveň musia pri podozreniach na toto ochorenie vyšetriť všetkých ľudí z okolia pacienta. Pri nasadení antibiotickej liečby je dôležitá aj disciplína pacientov, čo už lekári úplne garantovať nemôžu. Tak ako nemôžu zabezpečiť zmenu sexuálneho správania. "Predpokladáme, že v roku 2018 bude pokračovať zvýšený výskyt týchto ochorení, lebo v súčasnosti vyšetrujú okolie už diagnostikovaných pacientov," dodáva Demešová. 

Na syfilis ľudia kedysi umierali, dnes sa dá úspešne vyliečiť. Cieľom zdravotníkov, je epidémiu zastaviť pomocou prevencie, osvety a včasnej diagnostiky. 

V Trebišove majú s touto chorobou problémy už dlhodobo. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy