Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí sudcovia sa uchádzajú o lukratívny post. Ide o vrchol kariéry
Zdielať na

Slovenskí sudcovia sa uchádzajú o lukratívny post. Ide o vrchol kariéry

BRATISLAVA / Prestížny post sudcu v Luxemburgu nemá Slovensko stále obsadený, navyše už dvakrát naň nominovalo kandidátov, ktorí nespĺňali prísne kritéria. Záujemcov ale čakajú ďalšie voľby.

Práve streda je posledný deň na to, aby sudcovské organizácie a združenia, notári, advokáti či ministerka spravodlivosti mohli kandidovať svojich kandidátov, ktorí by podľa nich boli dobrými sudcami Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu. Voľba sudcu sa bude konať 29. januára.

Súdna rada zatiaľ nechcela potvrdiť koľko ľudí sa prihlásilo. Svoju kandidatúru ale už oficiálne potvrdil napríklad Ján Mazák, ktorý je v súčasnosti poradcom prezidenta Kisku, no v minulosti pôsobil ako generálny advokát na Európskom súdnom dvore a bol aj predsedom ústavného súdu. "Profesor Mazák je renomovaný odborník a pre Slovensko určite jedna z tých lepších volieb," povedal člen Súdnej rady Jozef Vozár. 

 Slovenská advokátska komora navyše potvrdila, že má aj svojho vlastného kandidáta. Ním je Michal Kučera, ktorý je právnikom na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. "Domnievame sa, že splní všetky kritériá, výborne ovláda cudzie jazyky a tiež má medzinárodné skúsenosti v práve," uviedla hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová. 

Podľa informácií TV JOJ sa medzi kandidátmi nachádza aj meno Ivana Rumanu, sudcu Najvyššieho súdu, ktorý v minulých voľbách kandidoval spolu s Radoslavom Procházkom.

Slovensku post dlhodobo uniká

Slovenským sudcom sa post sudcu v Luxemburgu dlhodobo nedarí obsadiť. Poradným výborom neprešla súčasná ombudsmanka Mária Patakyová ani Radoslav Procházka. Všeobecný súd má pritom najväčšiu agendu a dosah na každodenný život Slovákov.

Pozrite si aj archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy