Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Od pondelka v Starom Meste štiepkovanie "zeleného" odpadu
Zdielať na

Od pondelka v Starom Meste štiepkovanie "zeleného" odpadu

Zdroj: Shaun Woods

Donedávna končil na skládkach alebo v spaľovniach, od 1. 1. 2006 to však zákon zakazuje. Biologický odpad sa tak stáva naliehavým problémom, ktorý treba efektívne riešiť.

Prvá etapa drvenia biologického odpadu pomocou štiepkovania konárov odrezaných zo stromov v bratislavskom Starom Meste sa začne v pondelok. Ako agentúru SITA ďalej informovala staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová, pomôže to najmä záhradkárom, ktorí tak majú možnosť zbaviť sa a súčasne zhodnotiť "zelený" odpad zo svojich záhrad.

"Nezaplatia za to ani korunu. Ich úlohou je iba uložiť počas víkendu konáre pred svoje brány, ktoré štiepkovač v pondelok ráno začne spracovávať," uviedla Kopřivová. Prvé štiepkovanie sa uskutoční na uliciach Mudroňova, Údolná, Rubinsteinova, Fialkové údolie, Bôrik, Haydnova, Slepá, Vetvová, Broskyňová, Riznerova, Čmeľovec, Myjavská, Radvanská, Ľubinská, Javorinská, Medzierka, Pri hradnej studni, V záhradách, Svetlá, Hummelova, Jančova a na Hrebienku. Miestna samospráva bude svojich občanov včas informovať o ďalších termínoch a trasách, po ktorých sa bude štiepkovač pohybovať. Staromešťania sa môžu pritom so svojimi podnetmi, pripomienkami či otázkami obrátiť na referát ochrany prírody miestneho úradu, telefonicky na čísle 59 246 333 alebo mailom na cillikova@staremesto.sk.

Drvenie sa uskutoční dodávateľským spôsobom. Vzniknutá masa sa dá použiť ako mulčovací materiál v záhradách, alebo sa môže uložiť na kompost. Ak o ňu obyvatelia neprejavia záujem, odvezie ju dodávateľská firma. Obce a mestá majú už len dva a pol roka na to, aby zaviedli separovanie odpadu. Ukladá im to zákon o odpadoch. Objemovo najväčší je práve biologický odpad, ktorý v závislosti od ročného obdobia tvorí 30 až 70 percent komunálneho odpadu.

"Donedávna končil na skládkach alebo v spaľovniach, od 1. 1. 2006 to však zákon zakazuje. Biologický odpad sa tak stáva naliehavým problémom, ktorý treba efektívne riešiť," konštatovala Kopřivová. Úlohou obce je umožniť, aby sa zo záhrad, parkov a ďalšej zelene nedostal do zmesového odpadu (komunálneho odpadu pri obytných domoch). Bratislavská mestská časť Staré Mesto túto úlohu čiastočne rieši veľkokapacitnými kontajnermi, ktoré v rámci jarného a jesenného upratovania rozmiestňuje v jednotlivých lokalitách.

Najčítanejšie správy