Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ceny cigariet a tabakových výrobkov by mali od budúceho roka vzrásť
Zdielať na

Ceny cigariet a tabakových výrobkov by mali od budúceho roka vzrásť

Zdroj: Carmen

Upravuje to vládny návrh novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý parlament posunul do druhého čítania.

Vládny návrh novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov parlament posunul do druhého čítania.

Podľa návrhu by sa malo od 1. januára 2008 zvýšiť daňové zaťaženie cigár, tabaku a aj cigariet. Minimálna sadzba spotrebnej dane z cigariet by sa pritom mala upraviť zo súčasných 1,70 na 2,10 Sk za kus. Rovnakou sumou by mali byť po novom zdaňované aj cigary, ktorých spotrebná daň v súčasnosti predstavuje 1,40 Sk na kus. Spotrebná daň na kilogram tabaku by sa mala podľa návrhu zvýšiť z 1 350 na 1 930 korún.

Dôvodom návrhu zvýšenia spotrebných daní na tabakové výrobky sú podľa ministerstva financií limity platné v Európskej únii. V prípade schválenia návrhu tak, ako ho predložil rezort financií, by očakávané dodatočné príjmy štátneho rozpočtu zo spotrebných daní dosiahli v roku 2008 v hotovostnom princípe približne 1,2 miliardy korún. V roku 2009 je podľa ministerstva možné očakávať príjmy vyššie o 1,41 miliárd a v roku 2010 o 1,46 miliárd korún.


Národná rada SR odporučila do druhého čítania aj vládny návrh novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Cieľom návrhu je podľa predkladateľa spresniť a zjednodušiť vyberanie miestnych daní tak, aby sa daňové konanie mohlo uskutočniť plne v súlade s procesným právnym predpisom a aby sa zabezpečila právna istota daňovníkov najmä využitím opravných prostriedkov.

Navrhuje sa, aby okrem dane z nehnuteľností sa aj väčšina ostatných miestnych daní vyrubovala platobným výmerom a aby sa tak vytvoril právny základ na prípadné vymáhanie týchto daní. Navrhuje sa platenie dane z motorových vozidiel formou preddavkov na daň s následným zúčtovaním v nasledujúcom zdaňovacom období a zjednodušuje sa správa dane z motorových vozidiel, ktorú vykonávajú daňové úrady.

Zdielať na

Najčítanejšie správy