Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sympatizanti extrémistických hnutí ťahajú za kratší koniec. Týchto súdy reálne potrestali
Zdielať na

Sympatizanti extrémistických hnutí ťahajú za kratší koniec. Týchto súdy reálne potrestali

Archívne video

BRATISLAVA / V župných voľbách utrpeli fiasko, poslanca, ktorý hlása ich myšlienky koncom roka obžalovali. V tejto chvíli sa zdá, že fanúšikovia a sympatizanti extrémistických hnutí ťahajú za kratší koniec. My sme sa pozreli, koľkých z nich naše súdy aj reálne potrestali.

"Sú tu stále tendencie objasňovať takéto trestné činy ako normálny trestný čin. Potom sa tu chválime, že je ich málo, ja s tým nesúhlasím, je ich oveľa viac," kritizoval začiatkom leta generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyšetrovanie extrémistických trestných činov. Medzitým vznikol znalecký odbor na posudzovanie týchto skutkov a rozbehla sa aj protiextrémistická policajná jednotka.

"Vytvárame tlak na prokuratúru a súdy, aby tieto veci rozhodli, či sú alebo nie sú trestnými činmi a vytvorila sa aplikačná prax, takže jednotka sa osvedčila," povedal policajný prezident Tibor Gašpar. "Špeciálna prokuratúra má vyše 150 prípadov, ktoré prešetruje," uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

Pred sudcu to zatiaľ dotiahla desiatka páchateľov. Medzi nimi 21-ročný Boris, ktorý si krátil čas zverejňovaním nacistických myšlienok a Hitlerových či Mengeleho citátov na internete. "Súd schválil dohodu o vine a treste a uložil obžalovanému trest odňatia slobody vo výške 3 roky," povedala Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecialozovaného trestného súdu. 

Väčšina obžalovaných z extrémistických trestných činov odišla zo súdnej siene s podmienečným trestom. V polovici všetkých prípadov sa odsúdení ku skutkom aj priznali. "Je to signál, že OČTK si urobili dobre svoju prácu, to znamená, že celé to vyšetrovanie prebehlo tak, že tí obžalovaní si zvolili menšie zlo pre seba," myslí si publicista Radovan Bránik. 

Napríklad spomínaný Boris si priznaním skrátil pobyt vo väzení o tretinu. Tréner bojových umení z Nitry, ktorý z balkóna vyvesil fašistické vlajky, po dohode s prokurátorom vyviazol s trestom 1 500 eur. Bloger, ktorý sa extrémizmu venuje dlhodobo hovorí, že páchatelia sa väčšinou spoliehajú na to, že ich v záplave nenávistných statusov polícia prehliadne. "Tento moment spôsobil, že stratili ostražitosť a nadobudli pocit, že si môžu čokoľvek dovoliť a potom sú prekvapení, keď ich niekto zašliapne," hovorí Bránik. 

A pred sudcu sa postaví aj kotlebovec Milan Mazurek. Za výroky o Rómoch v žilinskom rádiu dostal pred sviatkami peňažný trest 5 000 eur, prokurátor sa však voči tomu odvolal, a tak sa začne riadny proces. Na jeho konci môže Mazurek prísť aj o poslanecké kreslo. 

Ministerstvo spravodlivosti priznáva, že potrebuje viac znalcov na extrémizmus a bude robiť ďalšie výberové konania. Jedným z dôvodov je aj zvýšené bezpečnostné riziko pri tejto práci. "Nie som spokojná s tým, že musíme riešiť toľko extrémistických prípadov, ale myslím si, že špecializované inštitúcie sa dobre rozbiehajú," povedala Žitňanská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy