Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko nejedná o presune svojho veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema
Zdielať na

Slovensko nejedná o presune svojho veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema

BRATISLAVA / Izraelská tlač uviedla, že Slovensko uvažuje o sťahovaní ambasády. Podľa ministerstva zahraničných vecí to ale nie je pravda.

V súvislosti s medializovanými informáciami o údajne zvažovanom presune veľvyslanectva SR v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema považuje slovenský rezort diplomacie za potrebné zdôrazniť, že pozícia Slovenskej republiky bola opakovane komunikovaná jednoznačne: dvojštátne riešenie považuje za jediné a trvalé udržateľné riešenie, ktoré spĺňa požiadavky oboch strán - Izraela na bezpečnosť a Palestínčanov na štátnosť a zvrchovanosť.

Uvádza sa to v reakcii ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí k medializovaným informáciám, že Slovensko pracuje na presune veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. Ako píšu izraelské médiá, zástupcovia Slovenska údajne mali vyjadriť podporu presťahovaniu aj s Rumunskom. 

"Vo vzťahu k budúcemu štatútu Jeruzalema Slovensko vychádza z rezolúcie BR OSN č. 478/1980 a spoločnej pozície EÚ zdôrazňujúcej, že štatút Jeruzalema ako budúceho hlavného mesta dvoch štátov musí byť výsledkom priamych rokovaní izraelskej a palestínskej strany, a nie jednostranných politických rozhodnutí. Svoj postoj Slovenská republika potvrdila súhlasom so závermi Európskej rady schválenými 14. decembra a hlasovaním za schválenie rezolúcie VZ OSN k Jeruzalemu 21. decembra," hovorí Peter Susko. Slovensko bude teda naďalej rešpektovať medzinárodný konsenzus o Jeruzaleme, zakotvený v spomenutej rezolúcii BR OSN vrátane miesta svojho diplomatického zastúpenia až do vyriešenia konečného štatútu Jeruzalema.

Rozhodnutie uznať Jeruzalem hlavným mestom Izraela a zámer presťahovať tam ambasádu oznámil nedávno americký prezident Donald Trump. Odchýlil sa tým od doterajšej politiky Spojených štátov. Zároveň pobúril arabský svet a svojich západných spojencov. Presun veľvyslanectva odložil o pol roka, ako Washington činil aj v predchádzajúcich rokoch. K rovnakému kroku sa chystá Guatemala a Izrael tvrdí, že o presune svojej ambasády uvažuje už okolo desať krajín.  

Izrael v rozpore s rezolúciami OSN považuje celý Jeruzalem za svoju metropolu. Palestínci pritom žiadajú pre svoj budúci štát za hlavné mesto východný Jeruzalem. 

Guatemalský prezident Jimmy Morales vydal pokyn k premiestneniu veľvyslanectva v nedeľu. Predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu potom v pondelok predpovedal, že ďalšie krajiny ho budú nasledovať. Denník The Times of Israel potom citoval námestníčku izraelského ministra zahraničia Cipi Chotovely, podľa ktorej sa k obdobnému kroku chystá ďalších najmenej desať krajín. Štáty, s ktorými Izrael vedie o možnom presune ambasád rozhovory, ale Chotovely nemenovala. Podľa miestnej televízie sa presťahovanie svojho veľvyslanectva chystá ohlásiť Hodnuras. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy