Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Každú sezónu u nás niekto vypadne z lanovky. Dodržujte pokyny
Zdielať na

Každú sezónu u nás niekto vypadne z lanovky. Dodržujte pokyny

POPRAD / Dobrovoľní záchranári Tatranskej horskej služby sú často šokovaní správaním sa lyžiarov. Niektorí počas jazdy na sedačkových lanovkách veľmi riskujú. Nezavrú si bezpečnostné zábradlie, hojdajú sa alebo sa dokonca na sedačku postavia.

Takmer každú sezónu sa stane, že niekto vypadne zo sedačkovej lanovky. Či už je to v lete alebo v zime. "V 99 percentách je to chyba cestujúceho," informuje predseda DZ THS Jaroslav Švorc. Dobrovoľní záchranári sú nie raz svedkami nezodpovedného správania sa zo strany návštevníkov. Niekedy zamrazí aj ich. "Nezatvoria si ochranné zábradlie, alebo sa na lanovke hojdajú. Postavia sa na sedačku počas jazdy," vymenováva Švorc. Pritom pády zo sedačiek končia veľmi vážnymi zraneniami. 

"Sedačková lanovka nie je autobus alebo vlak. Na sedačkovú lanovku sa nastupuje a vystupuje počas jazdy," dodáva Švorc. Mnoho sedačiek pri nástupe a výstupe spomalia, mnoho je ale takých, že tak neurobia. Ak máte zdravotné pohybové problémy, nahláste to dopredu obsluhe. Tá vie na chvíľu aj takúto lanovku spomaliť. 

Na všetkých sedačkách je najdôležitejšie si okamžite po sadnutí dať dole bezpečnostnú tyč. A keď ste nastúpili a spustili ochranné zábradlie, záchranári radia sedieť pokojne. Mnohí začnú telefonovať či inak sa rozptyľovať a potom dole spadnú veci, ktoré sú nenávratne preč. Na jar sa nájde pod lanovkou mnoho vecí. "To je na menší butik. Okuliare, čiapky, mobil, peňaženky, fľaše, rukavice, palice," vymenováva Švorc. 

Najohrozenejšou skupinou na sedačke sú deti. Tie vedia vypadnúť popod bezpečnostné zábradlie. Preto by ich mali dospelí po celú jazdu držať. "Treba sa riadiť pokynmi obsluhy a zdravým rozumom," dodáva predseda DZ THS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy