Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novinky v zdravotníctve: Lekári budú pacientov liečiť podľa manuálu
Zdielať na

Novinky v zdravotníctve: Lekári budú pacientov liečiť podľa manuálu

BRATISLAVA / Zavedenie štandardných postupov pre medicínske odbory je podľa ministra zdravotníctva klúčom k výrazne lepšiemu zdravotníctvu. Už v prvom štvrťroku budúceho roka budú ambulantní a nemocniční lekári postupovať pri takmer všetkých diagnózach podľa manuálu. Svojvoľný ošetrovateľský postup lekára sa po novom vyhodnotí ako nesprávne poskytnutá zdravotná starostlivosť.

"Bude to garantovaný nárok pacienta na rovnaký prístup zdravotnej starostlivosti," informuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ako prvé sa zavedú štandardné postupy v pediatri, u všeobecných lekárov, rádiológii či kardiológii. Postupne budú pribúdať ďalšie špecializácie.

Príklad

"Pacient si povie, že on si nie je istý a chce CT. Ak ale tam nie je medicínsky podklad, nie je na to dôvod. Je to plytvanie financiami. Ale zas ak má niekto príznaky a posielajú ho od dverí k dverám a skončí i tak zákrokom, tak by rovno mal mať zákrok a zbytočne nechodiť po lekároch tri dni. Opäť vyhadzovanie peňazí," snaží sa vysvetliť Drucker. 

Manuál 

Na vypracovaní štandardných postupov, pre zatiaľ 25 medicínských odborov, spolupracuje až 1200 odborníkov a schvaľovať ich budú zahraniční experti. Vo väčšine iných európskych štátov štandardné postupy, ale žiadnou novinkou nie sú. "Lekár bude postupovať už pri diagnostike podľa manuálu, aké vyšetrenie pacientovi urobí, potom ako ho liečiť a samozrejme, tým pádom je tam aj lepšia kontrolovateľnosť," hovorí garant projektu Jozef Šuvada.

Dokázať či lekár pochybil alebo nie bude jednoduchšie. Pri popise príznakoch, stanovení diagnózy a následnej liečby už žiadne rozdiely medzi zdravotníckymi zariadeniami nebudú. Medicínsky by mali postupovať všetci rovnako.

V súčasnosti sa sťahuje nemocnica v Michaloviac do novovybudovanej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy