Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pojednávanie s Petrom Ďuračkom zmarili problémy s nefungujúcim elektronickým podpisom
Zdielať na

Pojednávanie s Petrom Ďuračkom zmarili problémy s nefungujúcim elektronickým podpisom

BRATISLAVA / Exposlanec parlamentu za už neexistujúcu SDK bol mediálne známy najmä vulgárnymi výrokmi na adresu policajtov. Neskôr ho súdili aj pre útok na verejného činiteľa. Jeho meno figurovalo aj v starom prípade podvodov s DPH.

Exposlancovi krajský súd v roku 2007 uložil za podvody s niekoľko miliónovým odpočtom DPH osemročný trest. Neskôr mu ho Najvyšší súd znížil na päť rokov a peňažný trest vyše 33-tisíc eur. Vyzeralo to na takmer uzavretý prípad. Odsúdený podal mimoriadny opravný prostriedok - dovolanie. Senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina tento rok zrušil všetky rozsudky, týkajúce sa daňových podvodov.

Po tom, čo Najvyšší súd SR na jar zrušil všetky rozsudky v dvadsaťjeden rokov starej kauze exposlanca Petra Ďuračku s podvodmi s DPH, celá vec sa vrátila na krajský súd. Na súd prišla aj bývalá zamestnankyňa daňového úradu, pripravená vypovedať o prípade z 90. rokov, chýbal však obžalovaný. Ten poslal email, že súhlasí s pojednávaním v neprítomnosti, súd však takúto formu jeho ospravedlnenia neakceptoval a pojednávanie preto odročil.

Podľa predsedníčky senátu pojednávanie zmaril nedostatočne ospravedlnenou neúčasťou obžalovaný Peter Ďuračka. Podľa jeho advokáta za všetko môže elektronický podpis: "Klient mi oznámil, že nefungoval elektronický podpis a preto poslal podanie mailom," hovorí Branislav Jablonka. "Požiadal súd o konanie v neprítomnosti, pričom jeho žiadosť nebola v súlade s trestným poriadkom," vysvetľuje hovorca krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Exposlanec za SDK sa stal v minulosti známym v roku 1999, keď policajtom, ktorí zasahovali pri jeho konflikte s taxikárom, mal hrubo nadávať "že mu môžu vyf....ť jeho ctený poslanecký k...t." Odsúdený bol aj za útok na verejného činiteľa z roku 2004, keď mal takmer prejsť autom policajta, ktorý sa mu postavil do cesty. Koniec jeho daňovej kauzy z 90-tych rokov je však aj po dnešku v nedohľadne.

Ďalšie pojednávanie na Krajskom súde je naplánované na január budúceho roka: "KS odročil hlavné pojednávanie na 11.1.2018," dodáva na záver Adamčiak. 

Iné daňové podvody si môžete pozrieť v archívnej reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy