Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Desaťtisíce Slovákov mieria na české univerzity. Takmer polovica sa domov nevráti
Zdielať na

Desaťtisíce Slovákov mieria na české univerzity. Takmer polovica sa domov nevráti

Archívna reportáž

PRAHA / Vyše 22 tisíc Slovákov aktuálne zadarmo študuje na českých univerzitách. Mnohým miestnym sa to veľmi nepáči. Argumentujú, že zaberajú miesto domácim, nepáči sa im ani to, že študujú bezplatne. Skutočnosť je taká, že z nich ťaží česká ekonomika aj celá spoločnosť.

Na českých verejných vysokých školách študuje šesťkrát viac Slovákov, ako pred 17 rokmi, píše portál idnes.cz. Vtedy tam v češtine študovalo zhruba 3700 Slovákov, dnes je ich viac ako 22 tisíc, čo je polovica celkového počtu zahraničných študentov. Rozdiel je v tom, že Slováci dokážu študovať v češtine a tým pádom majú nárok na bezplatné štúdium, zatiaľčo štúdium v angličtine pre zahraničných študentov je spoplatnené nemalou sumou. Z času na čas sa preto objavia návrhy, aby sa štúdium pre Slovákov spoplatnilo, naposledy z Okamurovej strany SPD.

To by však bolo v rozpore s európskou legislatívou. Podľa nej majú všetci občania EÚ vo veci štúdia na vysokých školách rovnaké práva ako občania štátu, kde škola sídli. Spoplatnenie by sa tak muselo dotknúť aj domácich.

O tom, žeby spoplatnenie štúdia v češtine pre zahraničných študentov, kam patria aj Slováci, mohlo byť prínosom, pochybujú aj na Karlovej univerzite, kde majú vyše 8000 študentov z cudziny. Vedenie KU si myslí, že by ich to skôr od štúdia odradilo. 

Neobstojí ani argument, že na našich študentov Česi doplácajú. Študenti ekonomicko-správnej fakulty Masarykovej univerzity v Brne pred časom vypočítali, že cudzinec študujúci v češtine, teda bezplatne, stojí štát ročne v prepočte 2600 až 3100 eur. Za rovnakú dobu však do českej ekonomiky prinesie okolo 3200 až 8600 eur. Slovenskí študenti tak dokopy vynesú českej ekonomike okolo 25,5 milióna eur.

Analytici spoločnosti Scio, ktorá organizuje v Česku aj na Slovensku porovnávacie skúšky, navyše na základe plošného testovania slovenských stredoškolákov zistili, že v Česku chcú skutočne študovať tí najlepší z našich stredoškolákov. Najväčší záujem je o štúdium ekonómie, manažmentu, lekárstva, farmácie, technické odbory a IT.

Faktom teda je, že do zahraničia odchádzajú študovať najlepšie slovenské "mozgy". A len časť z nich sa vráti. Takmer polovica ostane v Česku, desatina smeruje inam do zahraničia. Každý rok odchádza zo Slovenska zhruba 15 percent mladých, zväčša práve k českým susedom.

Na Slovensku študuje takmer 13 000 Čechov, čo je asi 3,5 percenta všetkých českých vysokoškolákov.

Pozrite si archívnu reportáž o probléme vysokého školstva u nás:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy