Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na vyučovanie nesmú meškať ani minútu. Poctiví žiaci budú odmenení
Zdielať na

Na vyučovanie nesmú meškať ani minútu. Poctiví žiaci budú odmenení

HUMENNÉ / S obľúbeným učiteľom môžu ísť na pizzu, do fitnes centra či na plaváreň. Aj takéto odmeny vymysleli pedagógovia na základnej škole Kudlovskej v Humennom pre svojich žiakov.

Tí musia splniť jediné - nemeškať na prvú vyučovaciu hodinu ani minútu a tiež počet vymeškaných hodín musí byť nula. Samotné deti tento nápad veľmi privítali. Takýto spôsob motivácie kladne hodnotí aj naše ministerstvo školstva.

Paulína Škerlíková, riaditeľka na ZŠ Kudlovskej v Humennom: "S vymeškávaním hodín majú problém najmä žiaci vyšších ročníkov, nie tí prváci, druháci, ale tí starší žiaci. A máme tu aj jedného rekordéra, ktorý bol od začiatku školského roka len dva týždne v škole. Ten má už 190 neospravedlnených hodín a to sa ešte neskončil ani prvý polrok."

Žiaci ale veľmi často neprídu do školy aj kvôli maličkostiam a malichernostiam. Práve preto pedagógovia aj vedenie školy dostali nápad, ako ich motivovať. Dochádzku žiakov budú sledovať triedni učitelia. Na konci mesiaca spomedzi všetkých žiakov, ktorí nevymeškali ani jednu hodinu vyžrebujú jedného žiaka z prvého stupňa a jedného z vyšších ročníkov. Odmena bude každý mesiac iná.

V novembri budú mať možnosť ísť za odmenu na pizzu alebo do palacinkárne s učiteľom podľa vlastného výberu. Žiakom sa to taktiež pozdáva, ale nie každého zastihla táto novinka pripraveného. Artur, ktorý je žiakom školy sa nevzdáva: "Ja sa do súťaže tento mesiac nezapojím, pretože už mám vymeškaných veľa hodín, ale budúci mesiac by som chcel. A pre mňa by bola odmenou kniha." Pedagógovia z tejto školy už teraz rozmýšľajú, akými odmenami budú motivovať žiakov na budúci mesiac. Chceli by vybaviť vstupenky do fitnes centra alebo na plaváreň.

Odmeniť žiakov aj inak ako pochvalou oceňuje aj ministerstvo školstva. Katarina Hamerlová, z Ministerstva školstva SR dodáva:"Je na škole, ako dokáže svojich žiakov motivovať k lepšiemu správaniu, ako aj k zlepšeniu dochádzky do školy." Riaditeľka školy verí, že táto celoročná súťaž bude dostatočnou motiváciou a navyše sa môžu inšpirovať aj iné školy.

Na školách sa nedejú len motivačné vylepšenia, niekedy treba aj zasahovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy