Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ústav pamäti národa chce zverejniť fotografie z totality už začiatkom budúceho roka
Zdielať na

Ústav pamäti národa chce zverejniť fotografie z totality už začiatkom budúceho roka

BRATISLAVA / Až do novembra 1989 bola hlavným represívnym nástrojom vládnej moci Štátna bezpečnosť. Sledovala, zatýkala a vyšetrovala nepohodlné osoby. Súčasťou práce tajnej polície boli aj domové prehliadky. Počas nich ŠtB získala množstvo zaujímavých fotografií. Vďaka ÚPN sa podarilo fotky, ktoré nemali žiadne popisky, tematicky roztriediť.

Rozsiahly dokumentačný materiál z obdobia fašistickej a komunistickej totality obsahuje viac ako 600 fotografií. Materiál po bývalej ŠtB bol určený na skartáciu. Po vzniku SIS však skončil v sklade tajnej služby. "Zbierka pozostáva z fotografií, ktoré sa nachádzali v jednotlivých útvaroch ŠtB a špeciálne v nespracovanom materiáli, ktorý bol delimitovaný zo Slovenskej informačnej služby v rokoch 2004 až 2005," uviedol riaditeľ archívu Ústavu pamäti národa Ľubomír Ďurina. 

Väčšinu fotografií ŠtB zhabala počas policajných razií a tajných domových prehliadok. "Pochádzajú od súkromných osôb, ktoré boli prenasledované a slúžili ako kompromitačný materiál," povedal Ďurina. Riaditeľ archívu ÚPN si najviac cení fotografie z povojnového obdobia.

V zbierke sú však aj ďalšie zaujímavé snímky. Zachovali sa napríklad ateliérové fotografie bratislavských Nemcov, ktorí slúžili v miestnych nacistických organizáciách či v jednotkách SS. Ústav pamäti národa chce fotografický materiál sprístupniť historikom a bádateľom začiatkom budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy