Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novovznikajúca strana SPOLU ohlásila svoj štart. Začala zbierať podpisy na registráciu
Zdielať na

Novovznikajúca strana SPOLU ohlásila svoj štart. Začala zbierať podpisy na registráciu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novovznikajúca politická strana SPOLU - občianska demokracia, ktorú zakladá nezaradený poslanec Miroslav Beblavý spolu so skupinou ďalších nezaradených poslancov a s odborníkmi, ohlásila svoj štart. Po úvodnom stretnutí strany, na ktorom si jej zakladatelia pripomenuli 17. november 1989, predstavili idey a osobnosti SPOLU. Ihneď po tom začali zbierať podpisy potrebné na zaregistrovanie politického subjektu.

"Otázka je, či Slovensko novú politickú silu potrebuje. My sme presvedčení, že áno," vyhlásil Miroslav Beblavý. "Sme presvedčení, že súčasná politika je niečo, čo ľudí skôr deprimuje, berie im nádej, nedáva im pozitívny politický projekt,“ dodal. Strana SPOLU to chce zmeniť a vytvoriť zo Slovenska "slovenský dom na európskej úrovni". Strana za svoje štyri hlavné ciele označuje:

- silnú a modernú ekonomiku, ktorá dokáže zabezpečiť európske platy a európsku kvalitu života pre pracujúcich a postará sa o tých, čo potrebujú pomoc

- spravodlivý štát, v ktorom platia zákony rovnako pre všetkých

- dostupnú zdravotnú starostlivosť a kvalitné vzdelávanie 

- proeurópske smerovanie Slovenska, pričom sú za vylepšovanie a posilňovanie Európskej únie a postavenie Slovenska ako aktívneho hráča v únii.

Beblavý nechce, aby ich ciele zostali len na papieri. Avizuje preto, že do ďalších parlamentných volieb strana pripraví 50 návrhov zákonov a predloží ich do parlamentu. Členka prípravného výboru strany, poslankyňa národnej rad a primátorka Prievidze Katarína Macháčková upozornila, že stranu spoluzakladá veľa ľudí žijúcich v regiónoch a v súčasnosti majú už 40 regionálnych predsedov. Ako doplnil zakladajúci člen strany poslanec národnej rady Jozef Mihál, to, že v krajských voľbách získali množstvo poslaneckých mandátov nezávislí kandidáti, svedčí o tom, že ľudia na Slovensku ešte nerezignovali a chcú voliť, no odmietajú súčasnú politiku vlády a opozičných strán. To je podľa Mihála dôkazom toho, že ľudia potrebujú novú politickú stranu postavenú na princípoch slušnosti, odbornosti, nekonfrontačnej politiky a spájania ľudí v regiónoch.

V prípravnom výbore strany sú okrem Beblavého a Mihála ďalší poslanci národnej rady, a to Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Simona Petrík a Oto Žarnay. Okrem nich sú to i viacerí odborníci, napríklad expert na zahraničnú politiku Vladimír Bilčík, komunálna politička a riaditeľka školy Ľudmila Chodelková, odborníčka na dane, odvody a podnikateľské prostredie Jaroslava Lukačovičová, právnik a odborník na transparentnosť Pavel Nechala, ekonóm a publicistka Dalibor Roháč a expert na sociálne najslabšie rómske komunity Martin Vavrinčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy