Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Študenti vyšli do ulíc už v predvečer Nežnej revolúcie. Zachránila ich hymna
Zdielať na

Študenti vyšli do ulíc už v predvečer Nežnej revolúcie. Zachránila ich hymna

BRATISLAVA / Hoci k nežnej revolúcii patrí historický dátum 17. november, pre Slovákov je mimoriadnym míľnikom udalostí už predvečer pred ním. Práve 16. novembra 1989 vyšiel dav študentov do ulíc Bratislavy bojovať za slobodu a demokraciu.

Študenti chceli zmenu, žiadali reformu školstva. "Nastolila sa otázka slobodného vyjadrovania, slobodného štúdia. Aby sme sa mohli združovať aj v iných organizáciách, nielen v socialistickom zväze mládeže," uviedol účastník protestného pochodu Radoslav Števčík. 

Študentov na vtedajšom Mierovom námestí začala obklučovať bývalá verejná bezpečnosť. V snahe nedostať sa do problémov im napadlo jediné, začali spievať štátnu a neskôr aj študentskú hymnu. "Potom nás v podstate vytlačili tieto policajné autá do podchodu,  a aby sme sa nebáli, tak sme sa pochytali za ruky. Držali sme sa a takto sme sa nejak podporovali vzájomne," povedal Števčík. 

Pochodovali naprieč mestom, viacerí sa k nim pridávali, iní sa odvracali. "Pre mňa a pre študentov, ktorí boli na tom Mierovom námestí a ktorí naozaj išli s kožou na trh je 16. november najdôležitejší a myslím, že bol dôležitý aj pre Slovensko aj pre generáciu mladých ľudí, lebo my sme naozaj nevedeli do čoho ideme," uviedla účastníčka pochodu a šéfredaktorka časopisu Slovenka Mária Miková. 

Účastnícu na verejnom proteste proti vtedajšiemu režimu, riskovali veľa. "Postihy by boli. Študenti by boli vylúčení zo štúdia. Učitelia mnohí takisto, ale to si nikto vtedy nepripúšťal. Tam išlo o to, že definitívne sa ten režim musí zrútiť," opísal Valér Mikula, autor knihy filozofi v novembri. 

Valér Mikula ako jeden z prvých pedagógov otvorene študentov v ich boji za slobodu podporoval. Pre tých dnešných má takýto odkaz. "No ja by som predovšetkým naozaj nedával rady ani nemoralizoval. Ja si myslím, že to, že žijú v slobode a berú to ako samozrejmosť. To je najväčšia vymoženosť novembra. Majú si to užívať s úplnou samozrejmosťou," doplnil Mikula. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy