Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na zastavenie šírenia chrípky treba 30 percentnú zaočkovanosť. Dosahujeme len zlomok
Zdielať na

Na zastavenie šírenia chrípky treba 30 percentnú zaočkovanosť. Dosahujeme len zlomok

BRATISLAVA / Počet ľudí s chrípkou z týždňa na týždeň rastie. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie by šírenie chrípky u nás mohlo zastaviť, ak by bolo proti nej zaočkovaných minimálne 30 percent Slovákov. Reálny stav zaočkovanosti u nás je však hlboko pod touto hranicou. Podľa epidemiológov by mohlo pomôcť, ak by očkovanie proti chrípke viac podporili známi ľudia, napríklad aj náš minister zdravotníctva.

Minimálne 30% ľudí zaočkovaných proti chrípke. Taká je hranica, akú odporúčajú epidemiológovia na to, aby sa vytvorila takzvaná kolektívna imunita. Teda, aby sa celkovo znížila chorobnosť populácie. "Čím viac ľudí je zaočkovaných, tým viac ľudí je chránených, rovnako aj tých, ktorí očkovaní nie sú," hovorí Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva. U nás je však proti chrípke zaočkovaných oproti odporúčaným tridsiatim len štyri a pol percenta Slovákov. S takýmto nízkym percentom zaočkovanosti sa ale príliš neodlišujeme od susedných krajín.

"Tie západné krajiny majú vyššiu ako napríklad Rakúsko a tie bývalé komunistické krajiny ako je Česko, Maďarsko, Poľsko majú približne takú vysokú zaočkovanosť ako je u nás," hovorí Zuzana Krištúfková, epidemiologička SZÚ. U nás sa hranica štyroch percent drží niekoľko rokov. Podľa epidemiologičky by pomohlo, keby očkovanie proti chrípke podporil aj minister zdravotníctva.

Už v minulosti sa bývalý minister zdravotníctva Richard Raši dal zaočkovať proti chrípke priamo pred kamerami. Túto ponuku podľa epidemiologičky súčasný minister zdravotníctva Martin Drucker odmietol. "Čo by určite prospelo, keby nejaké autority sa postavili za očkovanie a nepovažovali to za biznis farma firiem," myslí si Krištúfková. 

"Toto je súkromnou vecou ministra. V prípade témy očkovania však treba klásť dôraz na osvetu a vysvetľovať, aby ľudia rozumeli tejto problematike, vedeli, aké sú prínosy a prípadné riziká," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa MZ SR.

Hoci očkovanie pomáha znižovať počet chorých, je nutné sa nechať preočkovať každý rok. Vždy je vytvorený nový typ vakcíny. To ale neznamená, že keď ste zaočkovaní, nemôžete ochorieť. "Vakcína obsahuje tri druhy vírusov chrípky ale existuje množstvo ďalších vírusov chrípky. To znamená, že na iný druh vírusu akého antigén obsahuje vakcína sa samozrejme dá ochorieť," vysvetlila Drobová. 

Keď ste zaočkovaní, ťažkosti z iného typu vírusu majú mať podľa lekárov ľahší priebeh, naopak prekonaná chrípka výrazne zhoršuje chronické ochorenia. "Či už sú to ľudia chorí na srdce alebo cukrovkári alebo astmatici, nervové ochorenia, pretože dnes je už dokázané, že po prekonaní sa zvyšuje počet mozgových príhod, infarktov," povedala Krištúfková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy