Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalší odsúdený za leopoldovský masaker je na slobode
Zdielať na

Ďalší odsúdený za leopoldovský masaker je na slobode

BRATISLAVA / Posledných vyše 31 rokov strávil v base a je tak druhým najdlhšie väzneným mužom na Slovensku. V sobotu krátko pred pol štvrtou poobede opustil leopoldovskú väznicu Bartolomej Botoš, jeden z aktérov leopoldovského masakra z novembra 1991, počas ktorej prišlo o život 12 ľudí. Botošovi vypršal trest.

Do histórie slovenskej kriminalistiky sa krvavým písmom zapísal ako jeden z účastníkov takzvanej leopoldovskej masakry, počas ktorej siedmi väzni na úteku zavraždili piatich väzenských dozorcov.  Botoša pred väznicou čakali sestry, sesternice a synovec, ktorý ho ešte nikdy nevidel. Podľa informácií TV JOJ ho sestry naposledy videli pred 15 rokmi a báli sa, či ho vôbec spoznajú. "Som rád, že to mám za sebou. Sadnem si a budem to využívať, užívať si to, tú pohodu s rodinou," zneli jeho prvé slová po prepustení. S rodinou sa vrúcne privítal a odišiel do obce v okrese Lučenec. 

Päťdesiattriročný Bartolomej Botoš bol vo väzbe od roku 1986, kedy ho odsúdili za lúpež a za pokus o znásilnenie. V novembri roku 1991 bol jedným zo siedmich väzňov, ktorí ušli z väznice v Leopoldove. Daň za niekoľkohodinový pocit slobody bola obrovská. Väzni na čele s Tiborom Polgárim totiž pri úteku zavraždili piatich dozorcov. Už na druhý deň sa po sérii fatálnych chýb ocitli naspäť za mrežami. Za účasť na Leopoldovskom masakri Botošovi prirátali k pôvodnému trestu ďalších 18 rokov natvrdo. Trest mu dnes vypršal.

Za pokus o útek, ktorému neskôr prischol názov Leopoldovský masaker, bolo odsúdených sedem ľudí. Traja z nich, Polgári, Uriga a Havran, dostali doživotie. Zatiaľ čo Havran si krátko po rozsudku vzal život, Polgári a Uriga len nedávno požiadali o podmienečné prepustenie na slobodu. 

Polgári sedí za mrežami od roku 1984 za lúpež a vydieranie. V roku 1991 bol hlavným aktérom leopoldovskej masakry, pri ktorej zomrelo päť dozorcov. Polgári si odpykáva doživotný trest. Podľa svedkov ide o prchkého väzňa. Polgári sa bránil slovami, že všetkým v Ilavskej väznici leží v žalúdku. "Keby niekomu z vás povedali, že čo sa tam kúpeš ty cigán čierny? Prosím vás, ako som mal potom na takéto podobné charakteristiky k mojej osobe reagovať? Zo strany personálu. A potom som agresívny?!“ Na slobodu chce ísť aj jeho komplic Miloš Uriga.

Leopoldovský masaker

Sedem väzňov sa odhodlalo na krvavý útek, ku ktorému došlo 23. novembra 1991. Akciu plánovali necelé dva mesiace. Skupinu viedol Tibor Polgári, ktorý ako prvý zaútočil spolu s Milošom Urigom na dozorcu svojho oddielu. Dozorca František Sloboda dostal sedem rán nožom do hrudníka. Jeho uniformu si potom obliekol Polgári.

V kancelárii potom štyroch dozorcov brutálne zbili, spútali a vyzliekli. V uniformách sa potom väzni ozbrojení samopaľmi dostali až k bráne. Štyroch strážcov chladnokrvne zabili, dvoch ťažko zranili. Následne prekročili bránu leopoldovskej väznice. Ich sloboda netrvala dlho. Všetkým siedmim trestancom súd odklepol vysoké tresty. Polgári, Uriga a Havran dostali doživotie. Posledný z nich sa krátko po rozsudku v cele obesil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy