Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spoločnosť MH Manažment vyplatila advokátovi odmenu. Peniaze boli na účte ihneď zaistené
Zdielať na

Spoločnosť MH Manažment vyplatila advokátovi odmenu. Peniaze boli na účte ihneď zaistené

BRATISLAVA / Do sporu o výšku odmeny za vyhratú medzinárodnú arbitráž za vodnú elektráreň Gabčíkovo vstúpil vyšetrovateľ. Minister Žiga avizoval, že vyše 17-miliónovú odmenu musí štát zaplatiť, no bude ešte žiadať zníženie odmeny súdnou cestou. Od štvrtka sa vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. Odmena bola na podnet vyšetrovateľa krátko po poslaní na účet advokátskej kancelárie zaistená.

Návrhu vyšetrovateľa dal zelenú prokurátor a peniaze boli na účte advokátskej kancelárie zaistené. Vyšetrovateľ tak rozhodol po informáciách, že štát síce odmenu vyplatí, no bude sa ju snažiť dodatočne súdnou cestou znížiť. "My sme vytvorili podmienky pre to, aby nedošlo k tomu, že by sa tieto prostriedky niekde ďalej presúvali," informoval policajný prezident Tibor Gašpar. 

Policajný prezident zdôraznil, že začatie trestného stíhania ešte neznamená, že trestný čin sa stal, ani že bol niekto obvinený. Minister hospodárstva, Peter Žiga, spravil tiež vyhlásenie. "Ak mal niekto akékoľvek pochybnosti o tom, či sa štát bude schopný v budúcnosti dostať k tým vyplateným peniazom advokátskej kancelárii doktora Bžána, myslím, že toto je dostatočné vysvetlenie." 

"Polícia SR si pri vyšetrovaní trestného oznámenia v súvislosti s MH Manažment riadne plní svoje úlohy a naša advokátska kancelária to rešpektuje. Pokiaľ je súčasťou vyšetrovania aj blokácia odmeny, ktorú naša kancelária dostala za výhru v 700 miliónovej arbitráži o Vodnú elektráreň Gabčíkovom, nemáme dôvod tento postup polície akýmkoľvek spôsobom spochybňovať, alebo inak komentovať," vyjadrila sa k prípadu advokátska kancelária. 

Upozorňujú, že vždy konali v súlade so zákonom, že ich zmluva bola po celý čas verejná. Arbitrážny súd, ktorý o arbitráži rozhodol, pritom urobil neobvyklé rozhodnutie a nenariadil porazenej strane zaplatiť súdne trovy. Na ministerstve koluje názor, že dôvodom bol práve premrštená odmena advokátovi, advokátska kancelária to vidí inak. "Je zrejmé, že rozhodcovský súd bol pod vplyvom dôsledkov štvavej kampane, pretože jeho verdikt o nulových priznaných súdnych trovách je ojedinelý."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy