Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mestá už osádzajú vianočné stromčeky
Zdielať na

Mestá už osádzajú vianočné stromčeky

BRATISLAVA / Do Vianoc zostáva ešte takmer 50 dní, ale kde-tu to vyzerá, akoby mali prísť už zajtra. Na námestiach niektorých miest dokonca stoja vianočné stromy. Zatiaľ ešte bez ozdôb. Zaujíma vás, prečo takto skoro? Vraj je to z čisto technických dôvodov.

Popradský vianočný stromček je naozaj výnimočný, nie je to ani smrek ani jedlička, ma železný kmeň a stovky umelých vetvičiek. "Vianočný stromček v Poprade sa nezdobí, vianočný stromček v Poprade sa skladá," povedal hovorca mesta Poprad Marián Galajda. 

Postavili ho už koncom októbra, a dovezený je z neďalekej garáže. V centre stojí tak skoro iba preto, aby stihli nainštalovať všetku výzdobu. Lebo tá popradská patri medzi najkrajšie a najbohatšie na Slovensku.

A to si všimli aj Popradčania, ktorí ešte na Vianoce vôbev nemyslia.

Hlavné mesto Slovenska nebude v tomto roku vianočne zdobiť typický slovenský ihličnan ako je smrek, borovica alebo jedľa. Bude to exotika. "Tento rok stromček venovali Mestské lesy Bratislava, je to douglaska, má 21 rokov," povedala Martina Kohárová asistentka Mestksé lesy. Presnejšie douglaska tisolistá a nie je tu v Európe domácim ihličnanom. Jej rodný list pochádza z ďalekého zámoria. "Pôvodne je z Ameriky, ale vyrástla u nás v lesoparku na Peknej ceste," hovorí Kohárová.

Výšku má len okolo 15 metrov, ale najvyššia douglaska na svete má až sto a bežne sa dožíva 500 a viac rokov. Okoloidúcim sa páči, hoci Vianoce sú ešte ďaleko. Dôvod, prečo sa mesto s osadením stromu poponáhľalo, je celkom praktický. Nahý neozdobený tu bude stáť ešte pár týždňov. "Toto len už osadíme a potom magistrát bude riešiť ozdobu," dodáva asistentka. 

V plnej paráde bude tesne pred 24. novembrom, pretože v tento deň bude mesto slávnostne otvárať vianočné trhy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy