Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Extrémisti dostali výprask. Podľa odborníkov im to veľmi neublíži
Zdielať na

Extrémisti dostali výprask. Podľa odborníkov im to veľmi neublíži

BANSKÁ BYSTRICA / Výprask, fiasko, či porážka. Aj takéto označenia zazneli po župných voľbách na adresu Mariána Kotlebu a jeho kandidátov. Znamenajú však výsledky hlasovania naozaj koniec extrémnej pravice u nás? Odborníci, ktorých oslovila reportérka TV JOJ Júlia Zelenková, si myslia, že skôr nie.

Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ponúkla do župných volieb vyše 350 kandidátov, z nich uspeli len dvaja - Marián Kotleba a Milan Uhrík. Títo kandidáti dostali cez 100 tisíc hlasov, podľa odborníkov to je problém. "Stále tu existuje množstvo ľudí, ktorých môžme rátať na desaťtisíce v tvrdom jadre. Ďalšie množstvo ľudí, je potencionálnych voličov. Dokonca si myslím, že opakovaná porážka a pocit, že niekto iný vyhral neprinesie nič dobrého," povedal publicista Radovan Bránik.

Sudcovia Najvyššieho súdu majú na stole niekoľko mesiacov podnet od generálneho prokurátora, ktorý žiada rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Termín, kedy by mohli sudcovia rozhodnúť stále nie je známe. Vylúčené podľa odborníka nie je to, že sa voliči presunú k podobnej strane. "Okrem politických síl, tu máme extrémizmus ako problém, ktorý vôbec nezmizol. Stále je na Slovensku množstvo ľudí, ktoré podporujú tieto sily a ďalej s ním budeme musieť bojovať," povedal politológ FIF UK Pavol Baboš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy