Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza Rusko: Na polícii vypovedala Mečiarova pravá ruka
Zdielať na

Kauza Rusko: Na polícii vypovedala Mečiarova pravá ruka

BRATISLAVA / V kauze exriaditeľa komerčnej televízie Pavla Ruska v pondelok vypovedala niekdajšia pravá ruka Vladimíra Mečiara, Anna Mojžišová (predtým Nagyová).

Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania prípadu obvineného Pavla Ruska z vraždy spolupáchateľstvom v štádiu prípravy, vyšetrovateľ predvolal na výsluch Annu Mojžišovú (predtým Nagyová), ktorá vypovedala o skutočnostiach z pozadia prípadu.

Podľa obhajcov Pavla Ruska, bývalý minister hospodárstva oslovoval mužov podsvetia, aby sa dozvedel, či je na neho pripravovaná fyzická likvidácia. Napriek tomu policajný vyšetrovateľ NAKA Ruska obvinil aj s ďalšími niekdajšími bossmi slovenského podsvetia z prípravy vraždy spoločníčky Pavla Ruska Sylvie Volzovej. 

Anna Mojžišová v roku 1997 varovala Pavla Ruska, aby opustil Bratislavu, pretože mala údajne informáciu, že je v ohrození. Telefonovať mu mala priamo z Úradu vlády. Vrátiť sa mal až keď pominie nebezpečenstvo. Pavol Rusko to uviedol v rozhovore, ktorý bol podkladom pre záverečnú prácu na Katedre žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave. Práca sa týkala kauzy Gamatex z roku 1998.

Anna Mojžišová nie je svedkom obhajoby Pavla Ruska. Ten má dvoch obhajcov, ktorí zatiaľ nepredložili vyšetrovateľovi žiadne návrhy na výsluchy svedkov, ktorých vypočutie budú požadovať. Pre TV JOJ sa Ruskov obhajca Marek Para v pondelok vyjadril, že takéto návrhy predložia až po ukončení výsluchov všetkých svedkov, ktoré má vyšetrovateľ na pláne vypočuť.

Bočným vchodom

Anna Mojžišová (Nagyová) na výsluch na Policajné prezídium NAKA prišla. Vyšetrovateľ jej umožnil vstúpiť do budovy bočným vchodom, ktorý bežne používajú zamestnanci, policajti a vyšetrovatelia. TV JOJ zistila, že Mojžišová sama požiadala vyšetrovateľa, aby jej vstup cez bočný vchod umožnil. "Akým spôsobom si ju vyšetrovateľ predvolal alebo dostal na výsluch, k tomu nemám bližšie informácie, pretože sa to stalo len dnes," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. Na otázku prečo by mala mať privilégiá uviedol: "Súhlasím, bočným vchodom sme v tejto chvíli umožnili vstup len osobám, ktoré sú v nejakom režime ochrany ako sú ústavní činitelia." Je zrejmé, že sa chcela vyhnúť médiám, ktoré na ňu čakali pred hlavným vchodom. V pondelok cez rovnaký vchod na plánovaný výsluch Mojžišovej vošiel aj jeden z advokátov. 

TV JOJ sa bezprostredne po výsluchu podarilo kontaktovať Annu Mojžišovú, ktorá sa médiám chcela vyhnúť. Odpovedala len na jednu otázku: "Prepáčte, ja som súkromná osoba, rešpektujte to," uviedla. Na otázku či telefonovala pánovi Ruskovi v roku 1997 s tým, že ho mala upozorňovať na údajné hroziace nebezpečenstvo, neodpovedala. Z policajného výsluchu odišla sama na luxusnom aute. 

Obhajcovia

Na pondelkovom výsluchu Mojžišovej mali byť prítomní obhajcovia obvinených v prípade vraždy Sylvie Volzovej v štádiu prípravy. Nakoniec sa výsluchu zúčastnil obhajca Pavla Ruska Marek Para a advokát Mikuláša Černáka František Polák. Černákov obhajca po výsluchu uviedol, že svedkyňa odpovedala na všetky otázky vyšetrovateľa, výsluch bol veľmi krátky a fakticky nepotvrdila, ani nevyvrátila žiadne informácie, ktoré smerovali k obvineniu Ruska a spol. "Pani svedkyňa sa v podstate nevedela ku konkrétnemu prípadu vyjadriť, na mnohé veci si nespomína, ale o vyšetrovanom prípade nič nevie. Všetko sa stalo už dávno," uviedol Polák. Podľa neho je celé vyšetrovanie prípadu fyzickej likvidácie Ruskovej exspoločníčky Volzovej vedené vyšetrovateľmi NAKA veľmi korektne a profesionálne. Advokáti oceňujú, že vyšetrovateľ je k nim ústretový. 

TV JOJ zistila, že v Ruskovom prípade budú vypovedať aj ďalšie zaujímavé osoby, napríklad čelný predstaviteľ bratislavského gangu známeho ako sýkorovci, František Borbély. Jeho výsluch bude vedený v Ústave na výkon trestu v Hrnčiarovciach nad Parnou. Vypovedať by mal aj Marián Kočner. 

Kto je Anna Mojžišová?

Ten, kto si pamätá na vzostup, slávu a kariérny vrchol Vadimíra Mečiara, má Annu Mojžišovú (Nagyovú) zarytú v pamäti ako ženu, cez ktorú sa k Mečiarovi nedostal nikto, na koho jeho asistentka prezývaná Železná Anna, ukázala prstom. Mala v plyv v tajnej službe, no najmä na premiéra, ktorý o nej neraz vyhlásil, že ak by Naďová začala hovoriť, do 24 hodín ho zničí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy