Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko zaspalo na vavrínoch . V rebríčku kvality podnikateľského prostredia sme prepadli
Zdielať na

Slovensko zaspalo na vavrínoch . V rebríčku kvality podnikateľského prostredia sme prepadli

BRATISLAVA / Slovensko sa prepadlo v rebríčku kvality podnikateľského prostredia. Hodnotila nás svetová banka a z 33 pozície sme padli na 39. Odborníci za tým vidia stagnáciu reforiem. Kým ostatní reformovali vo veľkom, my sme v úvodzovkách zaspali na vavrínoch.

"Nie, že by boli zavedené nejaké škodlivé opatrenia, ktoré by to podnikateľské prostredie aktívne zhoršili, ale z toho dôvodu, že iné štáty rástli o niečo viac, reformovali viac a preto nás predbehli z toho dôvodu, že Slovensko trošku postávalo na mieste," vysvetľuje Martin Vlachynský z Inštitútu ekonomiky a sociálnych štúdii (INESS). 

Existuje niekoľko rebríčkov, ale práve rebríček "doing biznis" svetovej banky je najvýznamnejší a aj najviac sledovaný. Najväčší problém na Slovensku je podľa svetovej banky vymožiteľnosť pohľadávok pri konkurzoch a reštrukturalizáciách. Zatiaľ čo u nás trvá získanie peňazí z krachujúcej firmy aj štyri roky, v Čechách alebo aj Maďarsku je to o polovicu menej. 

Okrem toho sa sleduje aj to, ako ťažké je začať podnikať, aká je v krajine byrokracia, či je ťažké získať stavebné povolenie pre podnikateľa alebo aj to, aký je prístup k elektrickej energii. Toto najváženejšie hodnotenie spomedzi všetkých dáva signál do zahraničia pre potenciálnych investorov. Priamo sa to bežného zamestnanca nedotkne. Podľa odborníkov sú to ale akési preteky medzi krajinami a podľa ich výsledkov sa aj investori rozhodujú, kde začnú podnikať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy