Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Učiteľské odbory žiadajú v roku 2018 zvýšenie platov. Nemajú ale podporu vlastnej konfederácie
Zdielať na

Učiteľské odbory žiadajú v roku 2018 zvýšenie platov. Nemajú ale podporu vlastnej konfederácie

BRATISLAVA / Konfederácia odborových zväzov, ktorá zastrešuje takmer všetky odborové organizácie na Slovensku nebude v roku 2018 presadzovať zvyšovanie učiteľských platov. Prezident školských odborov to považuje za hrubé porušenie solidarity a uvažuje o vystúpení z konfederácie.

Pre zamestnancov v štátnom a vo verejnom sektore, ako aj pre nepedagogických zamestnancov pracujúcich v školstve, žiada Konfederácia odborových zväzov navýšenie platov v roku 2018 o 4,8 percenta. S navyšovaním učiteľských platov návrh kolektívnej zmuvy nepočíta. "Táto požiadavka sa netýka vysokoškolských učiteľov, pedagogických a odborných pracovníkov, pretože im boli zvýšené mzdy od 1. septembra 2017," uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Némethová. 

Prezident odborového združenia s tým ale ostro nesúhlasí. "My to považujeme za hrubé porušenie solidarity zo strany zväzov, ktoré sú združené v Konfederácii odborových zväzov," uviedol prezident pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek. Konfederácia učiteľov do vyjednávania nezahrnula pre obavy z toho, že by vláda navyšovanie platov nepodpísala.

"Bolo by tým ohrozené navýšenie platových taríf ostatných 270 000 zamestnancov verejného sektora," tvrdí hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Némethová. Napriek tomu prezident školských odborov očakáva zvýšenie učitelských platov už v januári 2018. "Trváme na naplnení programového vyhlásenia vlády, ktoré jasne deklaruje navýšenie platov pre učiteľov od 1. januára rokov 2018, 2019 a 2020," uviedol Ondek. 

So zvyšovaním učiteľských platov v budúcom roku počíta aj Dankova SNS. "Od 1. septembra 2017 platí navyšovanie platov pre učiteľov, tak aj pre rok 2018 o 6 percent," tvrdí hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Ministerstvo školstva pod vedením nominantky SNS to vidí inak a zhoduje sa s predsedom vlády. Ten tvrdí, že učitelia navýšenie dostali predčasne už v septembri, a tak ďalšie v budúcom roku čakať nemajú. "Premiérovi je ľúto, že školskí odborári neprijali ponuku na 26 percentné zvýšenie platov učiteľov v nasledujúcich dvoch rokoch s cieľom zachovať sociálny zmier," uviedla hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy