Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podozrenia z predražených nákupov aj liečby. Z kontroly vyšla najhoršie nemocnica pod rezortom vnútra
Zdielať na

Podozrenia z predražených nákupov aj liečby. Z kontroly vyšla najhoršie nemocnica pod rezortom vnútra

BRATISLAVA / Najvyšší kontrolný úrad vykonal v 16 nemocniciach rozsiahle kontroly a záverom je kritika. Podľa nich hospodária len formálne na papieri, v skutočnosti vykazujú straty, nakupujú predražene a náklady zdravotníckych výkonov sú najväčšou achilovou pätou neustáleho zadlžovania sa. Bližšie sa na túto tému pozrela reportérka TV JOJ Eva Barióvá.

V rámci tretej etapy kontrolóri zistili nedostatky na viacerých úrovniach. Podľa zverejnených informácií nereálne stanovené rozpočty, nezáväznosť ich plnenia, nízka miera osobnej zodpovednosti za dosahované výsledky, ako aj neefektívnosť obstarávania nie sú typické len pre štátne nemocnice.

Nedostatky

Takéto nedostatky sú podľa NKÚ hlavnými znakmi hospodárenia aj väčšiny príspevkových organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. "Na rozdiel od štátnych a samosprávnych nemocníc, transformované akciové spoločnosti, predovšetkým súkromné nemocnice zvolili iný prístup riadenia rozpočtu a nakladania s majetkom. Tieto nemocnice robia svoje operatívne a strategické rozhodnutia výlučne na základe rozsiahlych finančných analýz. Významnou súčasťou riadenia je centrálny kontroling a neustále vyhodnocovanie prínosov prijatých opatrení," konštatovali kontrolóri.

Výsledky 

So zoznamu 16 nemocníc najhoršie hospodári Nemocnica sv. Michala v Bratislave, ktorej najvyšším šéfom je minister vnútra. Kumulovaná strata konkrétne je viac ako 17,7 milióna eur. Kontrolóri zistili závažné nedostatky v procese obstarávania zdravotníckej techniky a ďalších tovarov a služieb, ako aj efektívnosti. "Dvadsaťpäť prístrojov nakúpili za viac ako 100 miliónov, ale iné nemocnice vedeli za 16 prístrojov zaplatiť 50 miliónov. Pri deviatich tendroch podal ponuku len jeden uchádzač, ktorý sa stal víťazom čo evokuje podozrenie z koordinácie postupu uchádzačov," informuje Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa NKÚ. 

Za najväčší problém obzvlášť v nemocnici svätého michala kritizujú kontrolóri nákladovosť zdravotníckych výkonov. "Kým štátne nemocnice vynaložili na 100 eur v priemere 122 eur, Nemocnica sv. Michala až 192 eur čo je dvojnásobok," dodáva Dobáková. 

Čo na to ministerstvo

Úrad považuje nedostatky v tejto oblasti za jednu z hlavných príčin zadlžovania sa nemocníc. Ministerstvo vnútra ale s výsledkami nesúhlasia. "Tlačová správa Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky je zavádzajúca a tendenčne mierená proti Nemocnici sv. Michala. 

Kontrolný úrad v oficiálnej správe navyše podľa ministerstva konštatuje, že v procese obstarávania zdravotníckej techniky a ďalších tovarov a služieb nenastali žiadne závažné nedostatky. Kontrolóri mali okrem toho podľa ministerstva chybne uviesť počty zakúpených prístrojov v obstarávacej cene nad 100 tis. eur na zdravotné účely. Kým správa ich spomína 25, rezort vnútra hovorí iba o 16. "Zo záverov oficiálneho protokolu NKÚ teda vyplýva, že kontrolou nedošli k žiadnym závažným nedostatkom Nemocnice sv. Michala," dodáva v stanovisku ministerstvo.

Riešenie

V súčasnosti sa vykonáva štvrtá, záverečná etapa kontroly na Ministerstve zdravotníctva SR a v zdravotných poisťovniach. Kontrola preveruje, ako tieto inštitúcie riešia, prípadne plánujú riešiť hlavné problémy realizácie zdravotníckej politiky, na ktoré poukázali doterajšie výsledky kontrol NKÚ v zdravotníckych zariadeniach. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej je dôležité zdôrazniť, že závery kontroly NKÚ nehodnotia aktuálne obdobie, ale hodnotia minulé obdobie rokov 2011 až 2015.

Ministerstvo okrem iného prijalo program zmien, ktorý pozostáva z 26 projektov pre lepšie zdravotníctvo a vytvorením Úradu pre riadenie podriadených organizácií sa zmenila koordinácia riadenia zdravotníckych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu zdravotníctva. "Úrad kontinuálne identifikuje možnosti na dosahovanie úspor, porovnáva aktivity v prevádzkovej a medicínskej činnosti, posudzuje obstarávania nemocníc, eliminuje prípadné neefektívne nákupy a vyhodnocuje parametre dodávateľských zmlúv na služby s cieľom identifikovať prípadné nedostatky. Zámerom je dostať nemocnice postupne do vyrovnaného hospodárenia," dodala Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy